Social

#impuscare animale salbatice #proiect Ministerul Mediului #animale salbatice protejate #ecologisti #vanatoare

Ministerul Mediului omoara peste 1.500 de animale salbatice protejate. "Practica", un obicei in Romania!

Scandal intre Ministerul Mediului si ecologisti, dupa ordinul aflat in dezbare publica pana vineri, 30 septembrie, care propune impuscarea a 1.691 de animale salbatice strict protejate. Pe langa ursi si lupi, este vorba si de impuscarea a 474 de pisici salbatice, fara sa existe inregistrate pagube cauzate de aceasta specie.

Ordinul starneste reactii dure din partea ecologistilor. Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF) cere refacerea studiului pe baza caruia ministerul doreste sa autorizeze noile cote de impuscare a animalelor salbatice.

"482 de pisici salbatice, animale protejate la nivel european, sunt propuse de autoritati sa fie impuscate anul viitor. Se pare ca nici pisica nu mai are loc in padurile noastre, conform vanatorilor care cumva de fiecare data reusesc sa obtina orice isi doresc. Desi Ministerul Mediului ar trebui sa protejeze flora si fauna, ei au pus in dezbatere publica un Ordin Ministerial, care propune ca 1691 de animale protejate sa fie eliminate, dintre care 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice. Studiul pe baza caruia s-a luat decizia propunea impuscarea a 68 de rasi!!! Decizia este pentru limitarea pagubelor propuse de animale salbatice, desi pisicile si rasii au propus anul trecut o paguba de 0 lei. Oare vanatorii sunt cei care scriu legislatia care ar trebui sa protejeze habitatul?", scrie Magor Csibi, reprezentant WWF, pe pagina de Facebook

“Pagubele raportate in studiu sunt de 66.779 de lei in cazul lupului si 783.018 de lei in cazul ursului, pentru pisica salbatica si ras nefiind inregistrate pagube cauzate de aceste specii. Puse in contextul milioanelor de euro generate de industria vanatorii pentru aceleasi specii - un trofeu de urs valoreaza in medie 8000 de euro - motivatia din spatele acestui ordin devine cel putin indoielnica. Mai mult, chiar daca aceste compensatii nu sunt semnificative la nivel macro, al unui buget de stat, ele se platesc cu intarzieri semnificative iar procesul este ingreunat pentru pagubit.  Ursul, lupul, rasul si pisica salbatica sunt protejate prin lege, nu doar la nivel national, ci european, prin directiva Habitate. Desi aceasta lege prevede clar ca aprobarea cotelor de derogare se poate face doar daca sunt prezentate solutii alternative, studiul prezinta vanatoarea ca unica solutie de reducere a pagubelor. Pentru a continua vanarea carnivorelor mari si dupa aderarea noastra la Uniunea Europeana s-au invocat mereu pagubele produse de aceste animale. Cu toate ca vanatoarea nu rezolva aceasta problema, nivelul pagubelor raportate tot de vanatori creste de la an la an pentru a justifica decimarea tot mai agresiva a carnivorelor mari.
In acest fel autoritatile trateaza doar simptomele, dar ignora cauzele reale ale problemelor, ca despaduririle, lipsa unui sistem de compensatii eficiente in cazul pagubelor produse de aceste specii, lipsa de securizare a comunitatilor locale sau absenta unei strategii pentru carnivorele mari din padurile Romaniei”, se arata intr-un comunicat emis de Organizatia World Wide Fund for Nature, Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Ecologice si Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii.


Pe de alta parte, Ministerul Mediului arata ca, in fiecare an s-au dat astfel de derogari pentru protejarea cetatenilor si gospodariilor de carnivorele mari, singura noutate fiind ca, in acest an, proiectul este supus dezbaterii publice inainte de adoptare.

 


 

Sursa foto: romania-insider.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea