Social

#medici DNa #dosar de coruptie din domeniul farmaceutic #spaga medici #medici corupti #medicamente cancer #bolnavi cancer

MEDICI SPAGARI Cu cat tratamentul este mai scump, cu atat vacanta e mai luxoasa

Procurorii DNA au gasit la perchezitiile efectuate marti, in legatura cu dosarul de coruptie din domeniul farmaceutic, cantitati mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe, au declarat miercuri, pentru Agerpres, surse judiciare.

Medicamentele au fost gasite la cabinetele unor medici vizati de aceasta ancheta a DNA. Sursele au precizat ca unele erau foarte scumpe — de exemplu, o fiola ar costa 20.000 de lei.

Anchetatorii au mai gasit si documente legate de sejururile facute de medici si care ar fi fost suportate de firme farmaceutice, in schimbul prescrierii unor medicamente mai scumpe produse sau distribuite de acestea.

Procurorii au ridicat laptopuri si calculatoare care apartin persoanelor implicate, au adaugat sursele.

In  acest dosar, marti au fost efectuate perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, faptele fiind savarsite in perioada 2012 — 2015, conform DNA.

Sursele arata ca ar fi implicati sefi de clinici si sectii de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate — subprogramul oncologie. Aceleasi surse au sustinut ca ar fi implicati un presedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mures, care controleaza farmacii, si peste 10 reprezentanti zonali ai firmelor de medicamente. Unii dintre medicii implicati fac parte din comisiile de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor si ar fi pretins si primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje. Modalitatile de cointeresare constau in perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate in tara sau in strainatate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obtinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate in realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacante in strainatate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promotionale. Potrivit surselor citate, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe in locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, insa ar fi fost mai ieftine.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a precizat, ieri, ca anchetatorii care instrumenteaza dosarul de coruptie in domeniul farmaceutic vor stabili, in urma perchezitiilor efectuate, modul in care s-au prescris si comercializat anumite medicamente. “In cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lamuri modul in care s-au prescris anumite medicamente, modul in care s-au achizitionat anumite medicamente si, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viata sau sanatatea altor persoane, vor fi contactate si se vor lua si masuri de prevenire, daca este cazul”, a declarat Kovesi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea