Social

#victime cutremur italia #victime cutremur #marturii supravietuitori cutremur italia #marturii supravietuitori #victime italia #Amatrice #cutremur italia # Amatrice Italia #cutremur in italia

Marturiile terifiante ale supravietuitorilor cutremurului din Italia

Bilantul victimelor din Italia este infiorator! Cel putin 247 de morti si peste 370 de raniti. Printe victime se afla multi copii. Salvatorii nu si-au pierdut inca speranta ca vor gasi in continuare supravietuitori.

Operatiunile de cautare s-au derulat pe tot parcursul noptii si constinua si in prezent. Dintre daramaturi au fost salvati mai multi copii, cel mai mic avand pana intr-un an. Si o manastire din Amatrice s-a prabusit!

"Din aceasta cladire am fost salvate patru persoane, trei maicute si o batrana. Alte patru femei si trei maicute sunt date disparute. In cealalta cladire, toti au supravietuit. S-au salvat unii pe altii. S-au luat de mana si au fugit. Au scapat cu viata, deoarece constructia nu s-a prabusit atat de repede ca la noi", a declarat o maicuta, potrivit stirileprotv.ro.

Marturiile supravietuitorilor sunt terifiante:

Fotograful Emiliano Grillotti a declarat ca in zona Accumoli a vazut peste 15 persoane care dezgropau cu mainile goale ruinele pentru a gasi supravietuitori: "Am auzit copii care plangeau de sub daramaturi".

Diana Ardelean, o ramanca stabilita in Italia povesteste: "Copiii au zis ca, pur si simplu, a cazut tot peste ei si intr-o parte casa s-a scufundat si au reusit sa treaca pe langa gaura care s-a format in pamant si au iesit in strada si au fugit! Ala mic s-a lovit la cap, pentru ca i-a cazut acoperisul. L-am trimis la spital cu mama...". In noaptea cutremurului fiul accesteia a ramas a dormit la un prieten - tot roman - in Amatrice.

"Am simtit zdruncinaturi foarte puternice pe la ora (locala - n.red.) 3:00...a durat o vesnicie - apoi din nou dupa vreo jumatate de ora sau 45 de minute. Era ca in 1997. Terifiant", a aratat Renata Morioni.

"A fost atat de puternic. Aveam impresia ca patul merge prin camera cu noi in el", a povestit si Lina Mercantini din Ceselli, Umbria, pentru agentia Reuters.

"Dumnezeule, a fost ingrozitor. Peretii s-au crapat, iar toate cartile au cazut de pe rafturi", a spus Olga Urbani, care locuieste in orasul Scheggino.

"Puteai auzi voci strigand dupa ajutor de sub daramaturi. Mama si tatal meu sunt raniti, dar in viata", a povestit o tanara pentru ansa.it. "Eu eram in Pagliare si, dupa ce mi-am revenit din soc, am fugit in Pescara del Tronto, unde locuiesc ai mei. Cativa prieteni ne-au ajutat sa-i scoatem (de sub daramaturi - n.red.). Mama mea are o mana rupta si o leziune la cap. Pescara del Tronto este un dezastru", a adaugat aceasta cu ochii in lacrimi, spunand ca si tatal sau a fost ranit.

"Am scapat printr-un miracol si pentru ca tocmai ma trezisem ca sa plec la munca. Tocmai ma dadusem jos din pat, cand totul s-a prabusit. Zece secunde au fost de ajuns ca sa distruga tot", a declarat un barbat pentru aceeasi publicatie.

"Dupa cutremur si o replica am fugit panicati din cladire. Seismul a facut cladirile sa se zgaltaie, dar nu a provocat pagube majore. Replicile au continuat in urmatoarea ora, dar au fost din ce in ce mai putin severe", a declarat Nick Mortimer a povestit pentru theguardian.com. Acesta se afla impreuna cu familila (in total 9 persoane) in Armatrice pentru o aniversare.

"Am pierdut totul. Atat a mai ramas: doar eu. Pana si hainele pe care le port mi-au fost date de un trecator. Nu mai am nimic. S-a auzit un vuiet teribil... teribil. Nu mai am nimic. Ajunge, va rog", spune, tulburat, un supravietuitor, potrivit stirileprotv.ro.

Localitatea Amatrice este distrusa in proportie de trei sferturi, iar autoritatile incearca sa ii sprijine pe bietii oameni ramasi pe drumuri.

Primarul din Amatrice: "Am senzatia ca orasul nu mai exista, ca a disparut. Spitalul este inchis. Magazinele sunt inchise ori distruse. Nu mai e farmacie, nu mai e supermarket. Nu a mai ramas nimic."

"Cu siguranta, aceasta a fost cea mai puternica experienta legata de un cutremur. Eu si parintii mei dormeam si ne-am trezit brusc, cand am auzit zgomote puternice, iar casa se zgaltaia violent. Cateva obiecte au cazut si atunci am iesit afara, impreuna cu multi alti vecini. Din fericire, casa noastra este construita recent si rezistenta la cutremure medii", a spus Simona Mani pentru theguardian.com.

Cat Lenheim, o turista britanica, se afla in vacanta cu familia. "Vila in care eram a inceput sa se miste. Peretii crapau, o oglinda mare a cazut de pe perete si s-a facut praf. Apoi, curentul a cazut si nu am putut deschide usa vilei sa iesim afara, pentru ca se deplasase cu totul vila. Era intuneric bezna, cativa dintre noi ne-am ales si cu vanatai. Am avut un soc cand am iesit afara".

Sursa foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea