Social

#divort #primarie #taxa

Mai putine divorturi, chiar daca taxa a scazut la 5 lei

Numarul de divorturi in Romania este in scadere, chiar daca desfacerea unei casnicii a devenit mai usoara si mai ieftina, prin divortul administrativ, asigurat de primarii.

Dupa maximul istoric din 2008, cand au fost acordate 33.504 divorturi, mai putini romani au cerut desfacerea casniciei in 2009 (30.628) si in primele zece luni ale anului 2010 (25.583).

Introdus anul trecut, divortul administrativ poate fi realizat la Starea Civila, in cadrul primariilor si, in multe localitati, singurul cost este cel pentru taxa de timbru , de 5 lei.

Pentru a putea desface casatoria la primarie, cuplul trebuie sa fi implinit un an de casatorie, sa se fi inteles in privinta partajului si sa nu aiba copii minori. Dupa depunerea cererii, cuplul trebuie sa mai astepte 30 de zile, timp in care se pot razgandi.

Bucurestenii care vor sa divorteze trebuie sa plateasca doar taxa de timbru , dar autoritatile locale din alte orase taxeaza suplimentar divortul administrativ. La Targu Mures divortul costa 650 de lei, in Botosani, Focsani si Suceava taxa este de 500 de lei, la Galati si Oradea 300 de lei, iar in Targu Jiu 100 de lei, potrivit Gandul.info.

Daca ajung la tribunal, romanii trebuie sa prezinte si un motiv de divort magistratilor. Potrivit statisticilor CSM, cel mai des invocat motiv de divort este "nepotrivirea de caracter", sub care se ascund insa cazuri de violenta, infidelitate sau abandon de domiciliu. Acestea sunt mai greu de dovedit in instanta si procesul se poate prelungi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea