Social

#condus #detector radar #masini

Mai este necesar detectorul de radar?

Detectoarele de radar sunt mai importante ca niciodata. Si nu este vorba numai de evitarea amenzilor de circulatie sau a cresterii ratei de asigurare RCA.

 

Insa nu toate detectoarele sunt la fel. Unele sunt ca niste caramizi scumpe. Insa daca mergi pe mana marcilor consacrate in industria detectoarelor radar - Escort, Beltronics, Whistler sau Cobra (aceste modele se gasesc in portofoliul de produse Falcon ) - nu ai cum sa dai gres. Tot ce ai de facut este sa citesti manualul de instructiuni sau, daca ti-l monteaza altcineva, sa inveti cum functioneaza.

Tehnologia este atat de buna pe cat o intelegem noi. Detectoarele de radar sunt instrumente ce au anumite limitari, ca orice alt instrument. Condusul masinii chiar si cu 1km/ora peste limita legala de viteza necesita putina pregatire. Un buget nelimitat nu garanteaza victoria, insa setul de abilitati de condus da.

Cand folosesti un detector de radar, trebuie sa stii la ce sa fii atent si cum sa interpretezi diferitele semnale primite. Radarele Politiei Rutiere Romane opereaza in lungimea de banda definita drept K, iar detectoarele de radar moderne fac diferenta intre aceasta banda si altele. Radarele stationare folosite de sistemele de deschidere automata a usilor (de la magazine, benzinarii etc) si de alarmele de securitate opereaza de regula in banda X. Modelele vechi si ieftine de detectoare sunt declansate de banda X. De aceea, producatorii de detectoare au introdus optiunea Oras (City) ce filtreaza majoritatea semnalelor din banda X. Detectoarele moderne folosesc procesarea digitala a semnalelor pentru a anunta detectarea benzilor X care pot prezenta totusi un pericol insa, deoarece radarele politiei au migrat in banda K sau Ka, banda X nu mai prezinta un interes atat de mare ca in trecut.

Ofera-ti timp sa intelegi cum functioneaza detectorul de radar pe care il cumperi. Este foarte important sa stii sa interpretezi semnalele date de aparat, asa cum interpretezi felul in care se simte volanul si sunetul scos de anvelope pentru a determina aderenta masinii.

Cele mai bune detectoare au GPS si functioneaza conectate la o retea care ofera informatii updatate in timp real despre posibilele radare de pe traseu - fie ale politiei sau alarme false.

Noile modele de masini sunt echipate cu senzori de parcare, pentru monitorizarea unghiului mort, viteza de croaziera adaptata si mentinerea benzii de circulatie. Toti acest senzori sunt cititi de modele mai vechi de detectoare radar, ceea ce le face sa se declanseze in zonele urbane centrale si aglomerate. Insa modelele actuale au rezolvat aceasta problema, avand un software ce se actualizeaza cu o baza de date ce incorporeaza amprentele digitale ale surselor declansatoare, filtrandu-le de radarul politiei.

De ce sa folosesti un detector de radar? Pentru ca este mai ieftin decat amenzile de viteza pe care le poti primi sau cresterile de prima de asigurare RCA. Un detector este mai ieftin decat sa folosesti taxiul sau Uber pe perioada in care iti este suspendat permisul.

Vorbind de pret, probabil ca te gandesti ca poti folosi aplicatiile gratuite gen Waze sau Google Maps in loc de detectorul de radar care costa bani seriosi. Insa Waze nu este si nu va fi niciodata un inlocuitor al detectorului. Poate fi, insa, cea mai buna unealta aditionala pentru soferii care stiu cum sa foloseasca un detector bun, daca inteleg cum functioneaza Waze.

Corectitudinea bazei de date folosita de Waze este direct legata de numarul minim de utilizatori care vor sa semnalizeze locatiile politiei rutiere. Daca nu sunt utilizatori in zona, nu sunt date. Waze nu poate rezolva situatiile pe care un detector bun le rezolva. Niciun numar de utilizatori nu poate rezolva situatia unei masini de politie ascunse dupa un pod. Daca utilizatorii nu recunosc o masina de politie fara marcaje distincte?  Daca utilizatorul scapa momentul in care poate introduce datele in sistem si trece mai departe? Siguranta rutiera este pe primul loc, indiferent cat de mult isi doresc unii sa ajute comunitatea de soferi.

Vestea buna este ca aplicatiile gratuite de tipul Waze impreuna cu un model foarte bun de detector radar asigura soferului un set de intrumente mult mai puternic decat radarul si tacticile politiei rutiere.

Cu alte cuvinte: da, detectorul de radar este necesar si util soferilor care prefera condusul pe distante lungi in siguranta. Increderea intr-un detector radar bun ofera relaxare si incredere soferului, reducand astfel anxietatea care poate cauza evenimente nefericite si tensiune in trafic.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea