Social

"Ma-ta", pentru unii profesori, un singur cuvant

Teza
cu subiect unic de la romana pentru elevii claselor a VII-a, care s-a sustinut ieri, a debutat cu o flagranta greseala. Cei 223.000 de elevi au fost indusi in eroare din nestiinta autorilor de subiecte , care au considerat doua cuvinte legate intre ele cu cratima ca fiind unul singur. Nu este de mirare ca se fac asemenea greseli, atat timp cat ministrul educatiei nu stie sa numere stelutele de pe steagul UE. Elevii claselor a VII-a au sustinut ieri teza cu subiect unic la Limba si Literatura Romana. La ora 6.00 dimineata, in prezenta comisiei de organizare si desfasurare a acestei evaluari , a fost extrasa varianta cu numarul 2, din zece posibile. Timp de 50 de minute, cate au avut la dispozitie pentru aceasta lucrare, elevii s-au impotmolit la exercitiul 5, deoarece specialistii de romana de la Ministerul Educatiei au uitat gramatica . „Enuntul exercitiului in cauza cerea elevilor sa precizeze functia sintactica a cuvintelor subliniate. Si in text erau trei cuvinte subliniate. Copiii au fost indusi in eroare, deoarece, in fond, aveau de analizat patru cuvinte. Mai exact, apare ca subliniat cuvantul «ma-ta». Este o greseala grosolana, foarte grava, si cei care au redactat acest subiect nu cunosc elementele de baza ale gramaticii romanesti. Cuvantul «ma-ta» nu este unul singur, ci doua, prin cratima ce le leaga, si cu functii sintactice diferite. Acest cuvant este forma populara contrasa, redusa care provine de la substantivul «mama» la care se adauga adjectivul pronominal. Din punct de vedere sintactic, in contextul frazeologic dat, forma „ma“ este subiect, iar „ta“, atribut adjectival posesiv“, ne-a declarat Irina Maciu Popescu, profesor de romana la Scoala nr. 5 din sectorul 1 al Capitalei. (continuarea in Gardianul )
  •   2007-05-18
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina Andreea Dumitras: Nepotismul in Resurse Umane

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.