Social

Lucie Aubrac, eroină a Rezistenţei franceze, a încetat din viaţă

Luci
e Aubrac, o eroină a Rezistenţei franceze din perioada celui de-al Doilea Război Mondial a cărei luptă dramatică a devenit şi subiect de film, a încetat din viaţă miercuri la varsta de 94 de ani, informează Associated Press recepţionată de Rompres. Lucie Aubrac, pe numele de dinainte de căsătorie Bernard, a încetat din viaţă miercuri la un spital parizian din Issy-les-Moulineaux, locul unde şi-a petrecut ultimele două luni din viaţă, a anunţat fiica sa Catherine Vallade. Născută la 29 iunie 1912 în oraşul Macon din estul Franţei, Lucie Bernard lucra ca profesoară de istorie şi geografie în perioada în care a contribuit alături de soţul său, inginerul Raymond Samuel, la organizarea unei reţele a Rezistenţei cunoscută sub numele de cod ''Liberation-Sud'' - una dintre primele reţele ale Rezistenţei franceze, grupare clandestină ce a continuat lupta antinazistă în Franţa după capitularea şi pătrunderea trupelor germane în Paris. Cuplul a adoptat numele conspirativ Aubrac pe perioada în care activau în Rezistenţă. În 1943 Lucie Aubrac a participat la operaţiunea de salvare a soţului său din închisoarea din Lyon unde era deţinut de nazişti. Ea a reuşit să-l convingă pe şeful local al temutului serviciu sercet Gestapo, Klaus Barbie , să o lase să-l vadă pe soţul său prizonier . În cursul acestei scurte întalniri ea l-a informat despre planul Rezistenţei de a ataca autocaminonul în care urma să fie transportat spre o altă destinaţie pentru a fi interogat. Cei doi împreună cu copilul lor au reuşit să fugă în februarie 1944 la Londra. Pentru faptele sale în Rezistenţă Lucie Aubrac a fost decorată cu Legiunea de Onoare , cea mai importantă distincţie a statului francez. Regizorul francez Claude Berry a realizat în 1997 filmul 'Lucie Aubrac' în care rolul principal i-a revenit lui Carole Bouquet. Alte două filme, ''The Army of Shadows'' (1969) de Jean-Pierre Melville şi 'Boulevard of the Swallows' (1991) de Jose Yanne, au fost de asemenea bazate pe povestea lui Lucie Aubrac. În anul 2000 Lucie Aubrac a publicat cartea 'Rezistenţa explicată nepoţilor mei'', un volum în care îşi prezenta dramaticele experienţe de viaţă.
  •   2007-03-16
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Efectele dependentei dintre cumparatori si vanzatori

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.