Social

Liber la amenajarea gradinii

In magazinele de specialitate, puietii de pomi fructiferi se vand cu 18 lei bucata, iar trandafirii – cu 11 lei Inceputul primaverii i-a pus la lucru pe peisagisti si gradinari, dar si pe cumparatori, care au dat navala in magazine in cautarea rasadurilor de plante. Peisagistii spun ca romanii aleg plantele in functie de pret si marime si numai cativa apeleaza la specialisti atunci cand au de aranjat gradina. Standurile magazine­lor si ale se­relor care ofera spre van­zare material saditor sau puieti de pomi fructiferi sunt in aceasta perioada asaltate de cumparatori. "Mi-am cum­parat mai multi pomisori pe care vreau sa-i sadesc in pri­mavara asta in gradina mea de la tara. As fi vrut sa-mi iau si un mar, dar, din pacate, sortimentul pe care-l vreau eu nu are frunzulite", ne-a explicat Dorina F., o cumparatoare care scotocea de zor printre pomii fructiferi aflati la vanzare intr-un supermarket din Bucuresti. Acelasi criteriu de selectie il avea si un tanar aflat in cautarea florilor perfecte.

Criteriile de alegere

"Am o casa langa Bu­cu­­resti si vreau sa-mi fac o gradina cu flori, dar sa nu muncesc foarte mult la in­tretinerea ei. De aceea, am decis sa-mi pun numai trandafiri si gazon. I-am ales pe cei cu multe frunzulite", ne-a spus el. Designerul Flavia Crai­ni­­ceanu-Rotaru, directoarea unei firme de specialitate, spu­ne ca pasii in aranjarea unei gradini sunt aceiasi ca in orice amenajare: proiectarea, alegerea plantelor, plantarea, sistemul de irigatii si gazonul. "Orice planta poate schimba aspectul gradinii. Majoritatea oamenilor nu tin cont de acest lucru. Sunt putini cei care vor intr-adevar design de gradina. Pentru cei mai multi, conteaza doar pretul, eventual marimea plantelor si, in mod sigur, discountul", este de parere specialistul. Ea a adaugat ca nu exista spatiu prea mare pentru o gradina sau prea mic. "Exista doar oameni fara imaginatie, sau, mai rau, patronati de prostul gust. Normal ca, daca un spatiu este foarte mic, nu poti face pe el un teren de tenis, dar sa pastrezi si peluza, si stratul de flori. Trebuie sa invatam sa alegem si eventual sa avem incredere in cei de langa noi", a conchis designerul.

Preturi

Trandafiri urcatori – 12 lei/buc. Pomi fructiferi – 18-35 de lei/buc. Arbusti fructiferi – 12 lei/buc. Vita-de-vie – 12 lei/buc. Gard viu – 22 lei/buc.

Pasi pentru ingrijirea gradinii

- Trasati liniile noii gradini, acestea pot fi linii curbe sau paralele cu conturul casei. Marcati marginile presarand nisip. - Indepartati iarba folosind o masina de tuns sau scoateti-o cu o cazma. - Sapati pamantul si greblati-l pentru a indeparta pietrele sau radacinile. Tot acum este indicat sa folositi si ingrasamant. - Ingraditi noua gradina. Pentru o buna delimitare, sapati in jurul gradinii un sant de 10 cm sau puneti un gardulet. - Asezati plantele lasand spatiu intre ele pentru a se putea dezvolta. - Pentru o gradina sanatoasa este indicat sa asezati un strat protector din rumegus. - Ultimul pas este udarea plantelor . Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea