Social

#legea zilierilor #promulgare #decret #traian băsescu

Legea zilierilor, promulgata de Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul  prin care promulga Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, se arata intr-un comunicat de presa  al Administratiei Prezidentiale.

Decizia lui Traian Basescu vine dupa ce Camera Deputatilor, care este for decizional, a adoptat aceasta lege pe 29 martie.  Proiectul a primit 158 voturi “pentru”, 128 “impotriva” si doua abtineri.

Legea zilierilor stabileste impozitarea cu 16% a remuneratiei brute a acestora. Totodata,  remuneratia este de minimum 2 lei/ora si maximum 10 lei/ora.

Documentul prevede ca durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca. Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori, care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.

Actul legislativ stabileste ca nicio persoana nu poate fi angajata zilier daca nu a implinit 16 ani si ca angajatorul are obligatia sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita si sa asigure, pe propria cheltuiala , echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier. Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilieri este in sarcina zilierului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea