Social

#sonometre #legea zgomotului #galagie

Legea zgomotului: ce amenda risti daca-ti deranjezi vecinii

Intensitatea zgomotului pe care fiecare dintre noi il face in propria casa va putea fi masurata in curand, on situatia in care vecinii reclama ca suntem prea galagiosi. Legea zgomotului, in baza careia autoritatile ar putea primi sonometre, a fost adoptata deja de Senat si va ajunge, in curand, pe masa de lucru a deputatilor.


“Ideea de a modifica aceasta lege a venit de la oamenii care spuneau ca nu mai pot sta in case din cauza zgomotului de la vecini. In astfel de cazuri, la momentul de fata, Legea 61/1991 (pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice - n.red.) nu mai ajuta prea mult.

Sa luam o situatie ipotetica: o persoana da muzica atat de tare incat isi deranjeaza vecinii. Acestia cheama politia. Problema este ca, atunci cand ii va vedea pe oamenii legii la usa, persoana repectiva va opri muzica si, eventual, va spune ca n-a provocat niciun disconfort. Si situatia s-ar putea repeta.

Noi propunem ca nivelul de zgomot care deranjeaza sa fie masurat cu sonometrul. Nu din casa celui reponsabil cu producerea zgomotului, cum gresit s-a inteles, ci din locuinta celui care va reclama ca e deranjat de galagie.

Agentul constatator va merge in locuinta acestuia din urma, va monta sonometrul pe un trepied, in camera in care se simte tulburarea acustica, si va masura cu ajutorul sau nivelul de zgomot. Ferestrele camerei vor fi inchise pentru a izola cat mai mult din zgomotul ambiental.

La finalul masuratorii, dispozitivul va emite un buletin sonometric pe care va fi inscris un grafic al intensitatii sunetului. Acesta va fi dovada incontestabila, clara a faptului ca a existat (sau ca nu a existat) o tulburare", a precizat Deputatul USR Matei Adrian Dobrovie, initiatorul proiectului de lege, a explicat pentru Ziare.com.
Amenda mai mica daca nu depasesti pragul, dar totusi deranjezi

Persoana reclamata poate fi amendata cu sume cuprinse intre 200 lei si 1.500 lei, in cazul in care nivelul zgomotului inregistrat de sonometru depaseste 35 dB in intervalele orare 7:00-14:00 si 16:00-23:00 si 30 dB intre orele 14:00-16:00 si 23:00 

 

“Ca sa va puteti face o idee si un cooler de calculator ar putea produce 20 dB. Cand vorbim despre zgomot perceput din sursa externa, insa, 30-35 dB nu interfereaza cu vorbirea, cu activitatile curente si nici chiar cu somnul.
Conditiile in care traim influenteaza mult modul in care percepem zgomotul. Daca, spre exemplu, locuim intr-un apartament din preajma unui bulevard aglomerat, e posibil sa nu ne deranjeze un zgomot cu intensitatea de 45 dB. Daca locuim, insa, intr-o casa izolata, din padure, s-ar putea sa il percepem mai acut acest zgomot sau chiar unele cu intensitate mai redusa”, a spus Marius Joldea, expert in acustica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea