Social

#carte #cultura

"Lanark": Cand oamenilor le cresc brate de balaur

La 27 de ani de la aparitie, una dintre cartile de referinta ale literaturii europene, „ Lanark “ a lui Alasdair Gray , publicata la Polirom, in traducerea Magdei Teodorescu, aminteste de Dante, Kafka si Joyce la gramada, povesteste Cotidianul.

Cartea care l-a clasicizat pe scotianul Alasdair Gray, ajungand in mai toate topurile literare importante, cum ar fi clasamentele de la „The Guardian“ sau „Times“, intimideaza din cel putin un punct de vedere: acela numeric. „Lanark. O viata in patru carti“ are, in editia romaneasca, 718 pagini ticsite cu text si desene minutioase, la care scriitorul a lucrat, nici mai mult nici mai putin, de 25 de ani, devenind una dintre acele opere care ajung sa nu se mai dezlipeasca de numele autorului lor.

Gray, acum in varsta de 74 de ani, respecta toate promisiunile pe care criticii le-au facut cititorilor: un roman cu structura clasica, dar personalizata, un stil cursiv, captivant, in care aparenta realismului dezvaluie intrigi paralele dintr-o logica a distopiilor, intamplari si personaje descinse din traditia kafkiana, un destin care aminteste de „Portretul artistului la tinerete“ al lui Joyce, dar si de gaselnitele dantesti din constructia „Infernului“.

Compus din patru carti, romanul la care Gray a inceput sa lucreze in tinerete, fara sa stie insa ca avea sa-i dedice aproape treizeci de ani, nu incepe „cu inceputul“, ci cu Cartea a Treia, continuata cu un prolog, „unde se vorbeste despre cum se creeaza o nonentitate ce devine oracol datorita unui geniu financiar care isi descopera copilaria senzuala“.

Folosindu-se de un limbaj asezat, fara excese si socuri , Gray este in schimb pedant in ceea ce priveste constructia si planurile narative, in cei 25 de ani cat a lucrat la roman avand, ce-i drept, timp sa-si rafineze toate aceste detalii. Povestea in patru carti a unei vieti – fie ea dubla - este unul dintre acele experimente literare care inglobeaza mai tot: de la clasicism pana la naturalism, de la realitatea asezata la deruta science fiction si de la alegoria politica la confesiune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea