Social

Jocurile Olimpice – un dezastru pentru imaginea guvernului chinez

Trei membri ai Reporteri fara frontiere au incercat sa atraga atentia asupra situatiei din Tibet . Presa internationala, acuzata de „distorsionarea realitatii”.

Flacara Olimpica si-a inceput ieri lungul drum spre China, in ciuda tensiunilor din Tibet si provinciile invecinate. Pe fondul masurilor sporite de securitate, torta olimpica a fost aprinsa ieri in Grecia, la Olimpia - leaganul manifestarii sportive, direct de la razele soarelui si chiar pe locul unde aveau loc olimpiadele in Grecia Antica.

In fata Templului Herei, actrita Maria Nafpliotou, in rolul Marii Preotese, i-a predat flacara olimpica atletul grec Alexandros Nikolaidis, medaliat cu argint la JO din Atena (2004). Guvernul chinez a promis masuri sporite de securitate pentru ca traseul flacarii sa nu fie perturbat de proteste, mai ales cand va trece prin Tibet. In ciuda masurilor de securitate, ceremonia a fost marcata de un mic incident.

Trei militanti pentru drepturile omului, nemultumiti de modul in are China a reprimat manifestatiile din Tibet, au incercat sa intrerupa discursul responsabilului chinez in Comitetul de organizare a JO, Liu Qi. Activistii, membri ai asociatiei franceze Reporteri fara Frontiere (RSF), purtau steaguri cu catuse in locul cercurilor olimpice, pe fundal negru, si au fost rapid retinuti de politie.

Semn ca respecta libertatea de expresie, televiziunea publica chineza a intrerupt scurt timp transmisiunea de la ceremonia de aprindere a tortei olimpice, chiar in momentul incidentelor.

CIO respinge boicotul

Nu este prima data a organizatia Reporteri fara Frontiere cere boicotarea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, programata la 8 august. Unul dintre cei sase sportivi care ar trebui sa poarte flacara olimpica, thailandeza Narisa Chakrabongse, a decis deja sa se retraga, incercand astfel sa transmita un „puternic mesaj Chinei potrivit caruia comunitatea internationala nu ii va accepta actiunile”.

 

Dar presedintele Comitetului Olimpic Jacques Rogge a exclus din nou ipoteza boicotarii JO. „Niciunul dintre marii lideri internationali nu vrea asa ceva. Respect opinia organizatiilor umanitare, dar nu reprezinta opinia tarilor lor”, a declarat Rogge, care a insista ca Beijingul se va schimba datorita deschiderii pe care o constituie organizarea Jocurilor Olimpice.

 

Dalai Lama – considerat terorist

 

Daca presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, ia in calcul ipoteza boicotarii JO in cazul in care guvernul chinez continua sa aiba o atitudine dura fata de situatia din Tibet, Casa Alba nu vede in evenimentele din Tibet un motiv serios pentru ca liderul SUA, George W. Bush, sa nu mai mearga la Beijing. Evenimentele din Tibet s-au soldat cu 130 de morti, potrivit guvernului tibetan aflat in exil in India, si cu doar 19 morti , potrivit Chinei.

 

In plus, Beijingul sustine ca violentele din Tibet reprezinta un complot care sprijina interesele unei minoritati. Potrivit „People’s Daily”, „Dalai Lama intentioneaza sa ia ostatice Jocurile Olimpice de la Beijing pentru a obliga guvernul chinez sa faca unele concesii pentru un Tibet independent”. Si presa internationala este acuzata de „distorsionarea realitatii” in privinta violentelor din regiune. Saptamana trecuta, autoritatile chineze au decis sa interzica transmisiile in direct din Piata Tienanmen, locul unde in 1989 au avut loc demonstratii pro-democratie, de teama ca locul ar putea atrage protestatari. Oricum, presa internationala nu avea acces in Tibet si in celelalte provincii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea