Social

#maica domnului #traditii sarbatori #sarbatori #post

Intrarea Maicii Domnului in Biserica: Traditii si superstitii!

Pe 21 noiembrie, credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Intrarea Maicii Domnului in Biserica. In aceasta zi, considerata magica, se fac previziuni referitoare la oameni si la vreme. 

Se spune ca familiile care au copii trebuie sa aprinda o lumanare in casa pentru ca cei mici sa aiba o viata reustita. In casele in care exista o soba sau o plita se tine focul aprins toata ziua tot din acest considerent. 

In ziua Intrarii Maicii Domnului in Biserica, numita in popor si Ovidenie, trebuie sa nu fie nori pe cer pentru ca anul viitor sa fie unul roditor. In schimb, daca e innorat se spune ca vor fi epidemii atat in randul oamenilor, cat si al animalelor, dar si culturile vor fi afectate. S-ar mai spune si ca de Ovidenii ologii s-ar putea vindeca, iar cei care isi cer iertare in aceasta zi vor avea sanatate si noroc in viata.

La aceasta sarbatoare se merge la biserica, la slujba, cu bucate de post si cu peste, pentru a fi sfintite. 
Pe 21 noiembrie, ortodocsii merg la biserica la slujba si cinstesc aceasta zi prin rugaciune si ofrande: bucate de post, peste si lumanari pe care preotii le sfintesc. Toti cei care respecta aceasta sarbatoare vor avea parte de sanatate, bucurii si reusite, iar in anul urmator vor avea belsug in gospodarie.

 

In satele din Baragan inca se mai pastreaza un obicei stravechi. In ajunul sarbatorii, copiii pun crengute de mar intr-un vas cu apa in care adauga si agheasma. Tinute la caldura si lumina, pana la Anul Nou acestea infloresc, iar copiii le folosesc drept sorcova.

Tot astazi, femeile incep sa unga cu usturoi locurile de trecere - prag, ferestre, cuptor -, ca sa nu intre farmecele in casa, pentru ca, potrivit credintei populare, urmeaza o perioada in care fortele malefice se vor descatusa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea