Social

Inchisorile CIA ramin fantomatice

Consiliul Europei acuza Romania si Polonia ca au permis CIA sa infiinteze inchisori secrete pe teritoriile lor si au primit detinuti suspectati de terorism pentru a-i tortura.

Desi sintem inca departe de stabilirea intregului adevar, este acum clar ca autoritatile din mai multe state europene au participat activ, alaturi de CIA, la activitati ilegale, sustine un raport prezentat ieri de senatorul elvetian Dick Marty Consiliului Europei.

Cele mai grave acuzatii sint aduse Romaniei si Poloniei, unde se spune ca au facut escala avioane care transportau detinutii, pentru a duce o parte dintre ei in centre secrete de detentie, unde metodele de anchetare nu excludeau tortura.

Acuze grave, dovezi inexistente

Raportul admite ca nu poate prezenta dovezi clare, in sensul clasic al cuvintului. Concluziile sale se bazeaza in principal pe registre de zbor furnizate de agentia UE de control al traficului aerian, Eurocontrol, declaratii ale martorilor care sustin ca au fost rapiti de agenti secreti americani, ca si pe rezultatele anchetelor juridice si parlamentare din mai multe tari.

Cu toate acestea, senatorul Dick Marty acuza Romania fara echivoc: Romania este de departe singura tara membra a Consiliului Europei care face parte dintr-unul dintre circuitele de extradari extraordinare pe care credem ca le-am identificat. Marty acuza in total 14 state europene, printre care Marea Britanie, Italia si Germania, de violare a drepturilor omului, in complicitate cu americanii.

Acestea ar fi oferit sprijin logistic (Spania, Turcia, Germania, Cipru), ar fi permis capturarea unor persoane pe teritoriul lor (Italia, Suedia, Bosnia, Macedonia) sau ar fi inchis ochii asupra acestei situatii. Raportul sustine ca in cursul unui singur zbor au fost lasati mai multi suspecti in diferite state.

Destinatia Timisoara

Printre acestea sint citate aeroporturile din Timisoara si Szymany (Polonia), alaturi de alte opt aeroporturi situate in afara Europei. Marty a analizat ruta pe care s-a deplasat avionul cu numarul N313P, care ar fi sosit la Timisoara din Kabul, Afganistan, in noaptea de 25 ianuarie 2004.

Avionul zburase in Afganistan pentru a-l transporta acolo pe Khaled el-Masri, un german care afirma ca a fost rapit in Macedonia de agenti de informatii straini, inchis timp de cinci luni in capitala afgana si torturat acolo. Aeronava a ramas in Timisoara 72 de minute, potrivit lui Marty, dupa care a decolat spre Palma de Mallorca , Spania.

Eliminind toate celelalte explicatii, cum ar fi cea a unui simplu zbor logistic, ipoteza cea mai plauzibila este aceea ca scopul acestui zbor a fost de a transporta unul sau mai multi detinuti de la Kabul in Romania, scrie Dick Marty, fara a explica insa pe ce isi bazeaza aceasta deductie.

autoritatea aeronautica civila spune ca avionul N313P a aterizat la Baneasa, nu la Timisoara, pentru alimentare, si nici un pasager nu a fost imbarcat sau debarcat. In ambele cazuri, acest fapt s-ar fi regasit in documente.

Senatorul Dick Marty si-a desfasurat ancheta in paralel cu una a Parlamentului European, care a conchis ca, potrivit datelor Eurocontrol, au existat peste 1.000 de zboruri clandestine ale CIA, cu escala pe teritoriul european, de la 11 septembrie 2001.

Este neclar insa daca la bord se aflau detinuti sau daca acestia au fost transportati in inchisori secrete, asa cum sustinea un raport al Human Rights Watch in noiembrie anul trecut.

Romania si Polonia - victime colaterale
Premierul Poloniei a calificat afirmatiile senatorului elvetian drept calomnie. Ele nu se bazeaza pe nici un fapt concret. Asta e tot ce stiu si tot ce am de spus, a declarat Kazimierz Marcinkiewicz. Si alte voci sustin ca vehementa raportului este cauzata de animozitatea dintre europeni si americani, iar Romania si Polonia au fost prinse la mijloc.

Daca ilegalitatile se dovedesc reale, UE ar putea suspenda, in principiu, drepturile de vot ale statului vinovat de incalcarea Conventiei de la Geneva, care interzice tortura. Mai intii insa, acuzatiile ar trebui sustinute cu probe, in fata tribunalului. In cazul Romaniei, invinuirile grave aduse de raportul Marty ar putea duce la intirzierea aderarii tarii noastre la UE, sub motivul incalcarii drepturilor omului. Un astfel de deznodamint este, insa, putin probabil, din acelasi motiv, al lipsei dovezilor clare.

Dinspre UE, nici un pericol

Tot ce va pot spune este ca acest raport este foarte recent si va fi studiat cu cea mai mare atentie de catre expertii Comisiei, ne-a declarat ieri Krisztina Nagy, purtatorul de cuvint al comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn. Chiar si in Consiliul Europei, raportul se afla intr-o faza preliminara de adoptare.

Ca atare, pe 27 iunie, comisarul pentru Justitie, Franco Frattini, va participa la dezbaterile din Parlamentul European pe aceasta tema si va prezenta punctul de vedere al expertilor care vor lucra la studiul raportului. Dar, repet, ceea ce vom face este sa analizam substanta acestuia, ne-a mai spus Nagy. (D.Z)

Nu au existat centre de detentie

Stiu cu siguranta ca nu au existat inchisori ale CIA pe teritoriul Romaniei, a declarat ieri senatorul PNL Norica Nicolai, presedintele Comisiei parlamentare de ancheta cu privire la posibila existenta a unor centre de detentie ale CIA in Romania. Ea a fost sustinuta si de vicepresedintele aceleiasi comisii, senatorul PSD George Maior.

Investigatiile noastre au dovedit un lucru clar: nu au existat centre de detentie in Romania, acest aspect este irefutabil si poate fi verificat si paraverificat. Nu am gasit nici un indiciu care sa probeze faptul ca Romania ar fi fost in mod deliberat implicata in aceasta chestiune de detinere de persoane si de transport de persoane detinute, a completat si Maior.

Nu ne putem juca cu zvonuri in ceea ce priveste credibilitatea unei tari, a avertizat Norica Nicolai, adaugind ca dovedirea cu probe a implicarii Romaniei in aceasta problema ar avea consecinte drastice.

Raportul are caracter speculativ

Guvernul Romaniei considera concluziile raportorului APCE,

Dick Marty, ca avind caracter speculativ. Lansarea de acuzatii pe baza de «indicii» este inacceptabila. Trebuie subliniat ca insusi autorul raportului a recunoscut ca nu exista probe pentru toate sustinerile sale despre Romania, a precizat Oana Marinescu , purtatorul de cuvint al Guvernului.

Premierul a cerut tuturor institutiilor guvernamentale cu responsabilitati in domeniu, precum si serviciilor de informatii sa analizeze cu atentie raportul lui Dick Marty. Primul-ministru solicita Parlamentului si in special senatorului Norica Nicolai, presedintele Comisiei parlamentre de ancheta, sa finalizeze cit mai curind ancheta demarata la sfirsitul anului trecut si sa prezinte public concluziile acesteia, a spus Oana Marinescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea