Social

Inamicii cancerului de pancreas

Daca Luciano Pavarotti ar fi preferat merele, ceapa, varza si conopida in locul carnii grase si a mancarurilor plutind in sosuri grele, poate ne-ar fi incantat auzul inca multi ani. Si asta deoarece un studiu al cercetatorilor americani arata ca flavonoidele, substante care se gasesc in anumite cruditati , micsoreaza riscul aparitiei cancerului de pancreas . Flavonoidele sunt puternice substante antioxidante care lupta cu radicalii liberi, acei ucigasi ai celulelor corpului si, cred cercetatorii, una din cauzele aparitiei cancerului. BOALA ASCUNSA Cancerul de pancreas, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, este si unul dintre cele mai parsive, deoarece evolueaza de multe ori fara sa transmita corpului nici un semnal de alarma. In plus, se raspandeste cu usurinta in restul organismului, diagnosticul fiind de multe ori prea tardiv ca vreun tratament sa fie intr-adevar eficace: doar una din cincizeci de persoane supravietuieste dupa cinci ani de la punerea diagnosticului. Principalii factori care pot duce la aparitia bolii sunt alimentatia gresita, mai ales excesul de proteine si grasimi, cea de tip fast-food, consumul zilnic in cantitate mare a bauturilor de tip cola, fumatul, obezitatea, lipsa oricarui exercitiu fizic. REZULTATELE STUDIILOR Dr. Laurence Kolonel si colaboratorii sai de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Hawaii, SUA, au urmarit, timp de opt ani, 183.000 de persoane care locuiau in sud-estul tarii. Ei au utilizat chestionare pentru a afla numarul de fructe si legume consumate zilnic, exercitiile fizice practicate regulat, numarul de tigari fumate. Mai mult, voluntarii au fost chemati regulat la controale medicale , pentru a li se descoperi precoce aparitia bolii. Concluzia a fost ca persoanele care consumau zilnic cel putin cinci portii de legume si fructe aveau cel mai mic risc de dezvoltare a cancerului la pancreas. VESTI BUNE Efectul flavonoidelor este mult mai puternic la fumatori carora, daca nu le lipsesc din meniul zilnic merele, rosiile, ceapa, usturoiul, spanacul, varza, brocoli si fructele de padure ( coacaze , mure, afine, zmeura, catina), le diminueaza riscul de imbolnavire cu 60%. Chiar daca nu se cunoaste exact modul prin care cruditatile ne apara de cancer, cercetatorii sustin ca aceste substante opresc celulele canceroase sa se mai inmulteasca haotic si lupta contra imbatranirii precoce a organismului datorata oxidarii celulelor. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea