Social

#traditii Inaltarea Domnului #Inaltarea Domnului traditii #inaltarea domnului

Inaltarea Domnului: de ce NU trebuie sa fii trist astazi

Credinciosii ortodocsi sarbatoresc joia aceasta, la 40 de zile de la Inviere, Inaltarea Domnului.

In credinta populara, aceasta sarbatoare se mai numeste si Ispas sau Pastele Cailor, dupa numele personajului mitic cu acelasi nume.

Se spune ca Ispas ar fi asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor la cer. “Intrucat ar fi fost un om vesel, credinciosii cauta sa fie si ei binedispusi de ziua acestuia. Este praznuit ca un adevarat sfant sau patron al casei si i se respecta ziua cu interdictii severe de munca in Muntenia, Moldova si Oltenia”, spun specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos Calarasi.

“In noaptea si ziua de Ispas au loc numeroase obiceiuri si practici magice de aparare: culegerea si sfintirea florilor, frunzelor si ramurilor de alun, nuc, leustean, paltin, lovirea vitelor si oamenilor cu leustean, incingerea peste mijloc (brau) a fetelor si femeilor cu leustean, imbunarea spiritelor mortilor cu ofrande bogate, vraji si descantece”, explica Doina Isfanoni, cercetator stiintific la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din Capitala pentru Adevarul.ro.

Inca din ajun, gospodinele inrosesc oua si prepara drob si friptura de miel, la fel ca pentru masa de Paste. In dimineata sarbatorii, preparatele sunt duse la biserica pentru a fi sfintite.

De Inaltare, ziua in care se pomeneste ridicarea la Ceruri a Mantuitorului, oamenii obisnuiesc sa faca pomeni pentru pentru morti. Se imparte branza, ceapa verde, paine calda si tuica. In unele zone ale tarii, casele se impodobesc cu frunze de paltin, iar in altele se pune leustean la fereste. In popor exista credinta ca Cerurile sunt deschise de la Pasti pana la Inaltare, iar cei care mor in aceasta perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi si ajung direct in Rai.

De acum si pana la Rusalii, salutul crestinesc este "Hristos s-a inaltat!", iar raspunsul este "Adevarat s-a inaltat!".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea