Social

#ion iliescu #premier #desemna #presedinte #partide #negocieri #traian băsescu

Iliescu despre desemnarea premierului: Nu presedintele negociaza, ci partidele

Presedintele desemneaza primul ministru dupa ce se consulta cu partidele parlamentare, spune atat Constitutia, cat si fostul presedinte Ion Iliescu.

Daca in alte privinte Constitutia Romaniei este, poate, subiect de interpretari si reinterpretari, alineatul 103 privind numirea premierului este dovada, negru pe alb, ca presedintele desemneaza premierul dupa ce se consulta si nu dupa ce negociaza cu partidele parlamentare.

Cu o experienta de trei mandate ca sef al statului roman, Iliescu a explicat ca presedintele Romaniei nu se poate impune in negocierea partidelor, ci desemneaza viitorul premier dupa ce se consulta cu liderii de partide. "Nu se poate impune. Traian Basescu trebuie sa se consulte cu partidele, care sunt acum trei mari si late. E mai lesne. Nu presedintele face negocieri, ci partidele", a declarat Ion Iliescu, marti, la Realitatea Tv.

Fostul sef de stat a povestit ca s-a aflat intr-o situatie similara dupa demisia Guvernului Petre Roman, intr-o perioada ce ar fi putut genera o adevarata criza politica , iar solutia aprobata unanim de liderii de atunci ai 17 partide parlamentare a luat forma in persoana lui Theodor Stlojan.

"M-am aflat intr-o situatie similara dupa demisia Guvernului Petre Roman. Ne-am aflat intr-o situatie de criza. Aveam 17 partide parlamentare atunci. I-am invitat la Cotroceni. Le-am dat o zi sa vina cu o solutie. Am capatat consensul tutror sefilor de partid pentru Theodor Stolojan", a povestit Ion Iliescu cum a procedat el.

N-am nimic cu Traian Basescu

Cu toate ca Ion Iliescu a fost un critic fervent al presedintelui Traian Basescu din cauza pozitiilor pe care le-a adoptat in cei patru ani de zile ca sef al statului, Iliescu spune ca nu are nimic personal cu Basescu.

Un exemplu este cel de marti, cand Iliescu a declarat ca primele impresii produse de declaratiile de luni ale presedintelui Basescu au fost de " improvizatie si diletantism", care demonstreaza foarte clar ca "actualul sef al statului nu intelege esenta si consecintele crizei economice". 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea