Social

Hotii de buzunare fenteaza toate sistemele de supraveghere din hipermarketuri

Zeci de bucuresteni raman in fiecare luna fara portofele in timp ce se afla la cumparaturi in hipermarketurile din Capitala.
In realitate, numarul acestora este mai mare, dar multe dintre victime prefera sa declare ca si-au pierdut actele, pentru ca in aceasta situatie procedura de redobandire a acestora este mai simpla.
Ingeniozitatea sutilor reuseste sa insele cele mai tari sisteme de paza si supraveghere. Organizati in echipe de doua-trei persoane, hotii de buzunare isi aleg "clientii", in special dupa marfa pe care acestia o au in cosuri. "In general, hotii profita de neatentia victimelor. Cand se afla in magazin, omul este atent mai mult la cumparaturile pe care le face, decat la bani. La portofel se uita abia cand ajunge la casa si trebuie sa plateasca", explica subinspectorul Bogdan Tacneanu, seful Serviciului Flagrant din cadrul Sectiei 7 de Politie.
In echipele de trei, unul dintre hoti sta afara din magazin pentru a-i alerta pe cei dinauntru daca apare politia.
De obicei, ceilalti doi se asaza la rand cu victima, dar la ceva distanta unul de altul. Unul dintre acestia are atat rol de supraveghere, cat si de a distrage atentia celorlalti oameni daca se "zgarie fraierul".
Aceasta manevra de urgenta ofera posibilitatea celui care fura sa dispara inainte ca cineva sa ii fi retinut figura.
Hotii profesionisti sunt foarte bine imbracati, tocmai pentru a crea impresia unor oameni seriosi, fara astfel de preocupari. Din acelasi motiv, nu de putine ori, persoana care fura este o femeie. Numarul furturilor din buzunare creste in perioada sarbatorilor si scade pe timpul verii.
"Pentru a preveni furturile din buzunare organizam periodic actiuni de prevenire. Avem o colaborare foarte buna cu firmele de paza a magazinelor. Ei ne arata persoanele care li se par dubioase si noi le identificam. La randul nostru le trimitem semnalmentele celor pe care ii avem in evidenta si pe care ii banuim ca actioneaza inntr-o anumita zona. Din pacate, reactia opiniei publice este slaba. Multi oameni prefera sa spuna ca nu au vazut nimic din cauza legislatie greoaie. Poate ca aici ar trebui sa se schimbe ceva in sensul usurarii procedurii de audiere a martorilor", ne-a declarat subinspectorul Bogdan tacneanu.

Angajatii hipermarketurilor fura cot la cot cu clientii

Conform statisticii politiei, cele mai dese furturi sunt cele din magazine. Aici se fura aproape orice, de la guma de mestecat pana la carne si detergenti . Unii dintre angajati schimba produsele din cutii sau chiar codul de bare. Reprezentantii uneia dintre cele mai importante retele de hipermarketuri din Romania ne-a precizat ca "furtul din magazine (de catre angajati sau clienti) reprezinta o pondere importanta din totalul de pierderi din magazin".
In general, clientii surprinsi in timp ce consuma produse din rafturi sunt indrumati sa-l plateasca. In caz contrar, cei prinsi sunt dati pe mana politiei de catre agentii de paza. In cazul angajatilor prinsi la furat are loc, in primul rand, o ancheta interna. Daca persoana respectiva se dovedeste a fi vinovata, se iau masurile legale in vederea concedierii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea