Social

#legea educatiei #daniel funeriu #guvern

Guvernul a aprobat Legea Educatiei. Vezi modificarile

Guvernul a aprobat miercuri Legea Educatiei , cu mai multe modificari. Executivul isi asuma astazi raspunderea in Parlament pentru actul normativ.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu , a lansat un indemn opozitiei de a vota Legea Educatiei si de a avea o atitudine constructiva pentru educatie. In urma cu un an, legea a fost declarata neconstitutionala de CCR.

"Fiecare minut, fiecare zi in care intarziem adoptarea unei legi a educatiei care sa aduca stabilitate in sistemul ne va indeparta de tinta unui invatamant de calitate pentru copiii nostri cat mai rapid. (...) Exista o foarte mare frica a foarte multor lideri politici de un sistem educational si de un sistem politic clar, transparent. Acesta este un motiv principal pentru care aceasta lege a fost taraganata. Fiecare zi de taraganare a acestei legi este o pierdere pentru copiii nostri, pe care eu nu pot sa mi-o asum", a spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, citat de Gandul.

In noua forma a legii, fiecare universitate va putea sa aleaga modul in care este ales rectorul. Universitatile pot organiza un scrutin universal, in care toti profesorii si studentii pot vota, sau pot dispune alegerea candidatilor de catre membrii senatului universitar si desemnarea castigatorului in urma unui concurs jurizat de o comisie de experti.

O alta modificare in structura invatamantului universitar vizeaza nepotismul: rudele pana la gradul III nu vor mai putea sa detina functii de conducere in cadrul aceleiasi universitati.

Directorii de scoli pot fi afiliati politic, insa nu pot detine functii de presedinte sau vicepresedinte in filialele formatiunilor politice.

Noua Lege a Educatiei prevede invatamant obligatoriu de zece clase, de la grupa pregatitoare la clasa a IX-a, care va fi inclusa in cadrul gimnaziului.

Absolventii de facultate vor putea deveni profesori doar dupa ce au urmat un masterat didactic de doi ani si parcurgerea unui stagiu de un an.

Legea modificata va fi prezentata joi in plenul celor doua camere reunite. Legislatia va intra in vigoare daca Curtea Constitionala nu o va trimiti din nou Guvernului pentru neconstitutionalitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea