Social

#sofer in siguranta #piese auto #soferi #masina #automobile

Ghid pentru incepatori: 7 lucruri de facut inainte de a pleca la drum cu masina

O parte din a invata sa fii sofer consta in insusirea unei conduite preventive. Aceasta conduita preventiva include si vizitarea periodica a unui service auto, cat si inlocuirea pieselor auto la timp. Insa, de cele mai multe ori, un sofer este considerat experimentat tocmai pentru ca si-a insusit o serie de obiceiuri care sa ii ofere siguranta de care are nevoie atunci cand conduce un automobil.


Chiar daca esti un sofer experimentat sau unul aflat in perioada in care invata sa conduca, fii sigur ca, inainte de a pleca la drum, vei respecta sfaturile pe care ti le enumeram mai jos.

Inspecteaza automobilul

Atunci cand inveti sa conduci o masina, insuseste-ti obiceiul de a te plimba in jurul ei inainte de a te aseza la volan. Astfel vei putea observa daca exista obstacole in fata sau in spatele autoturismului.

De asemenea, vei putea sa vezi daca masina ta a suferit defectiuni pe care poate nu le observasei pana atunci. Daca una dintre anvelope s-a dezumflat in timp ce masina ta a stat in parcarea unui magazin timp de cateva ore, iti vei dori sa observi acest aspect inainte de a pleca la drum.

Scaun

Este important ca pozitia ta la volan sa fie corespunzatoare. Trebuie sa fii asezat suficient de sus incat sa poti vedea clar ceea ce se afla in fata ta cand conduci, dar totodata la fel de aproape de podea incat sa poti utiliza cu usurinta pedalele automobilului. Totodata, trebuie sa fii la o distanta de minimum 25 de centimetri de airbag-ul soferului, pentru a te asigura ca nu vei fi ranit in cazul in care acesta se va declansa.

Oglinzi

Automobilele au unghiuri moarte pentru ca oglinzile laterale sunt pozitionate gresit. La majoritatea noilor autoturisme, unghiul mort poate fi diminuat si chiar eliminat prin ajustarea corecta a oglinzilor laterale.

Desi avem tendinta de a utiliza oglinzile laterale pentru a ne asigura ca suntem pozitionati paralel de liniile indicatoare ale soselei, un astfel de obicei inseamna ca nu se va profita in totalitate de avantajele pe care le pot oferi oglinzile laterale. Astfel, inainte de a pleca la drum, asigura-te ca oglinzile laterale iti ofera o vizibilitate cat mai mare in jurul masinii tale.

Tetiera

Tetiera a fost creata cu un scop mai important decat confortul la volan. in cazul unui accident, aceasta iti va sustine capul si te va putea proteja de diferite probleme pe care le-ai putea avea la nivelul coloanei vertebrale in urma unui impact puternic.

De aceea, inainte de a pleca la drum, asigura-te ca aceasta este pozitionata astfel incat sa-ti sustina capul corespunzator.

Volan

Majoritatea autoturismelor noi ofera posibilitatea ajustarii pozitiei volanului. De aceea, este important ca, inainte de a pleca la drum, sa te asiguri ca te simti confortabil atunci cand manevrezi automobilul.

Centura de siguranta

Centura de siguranta nu a fost creata pentru a reprezenta un motiv de disconfort la volan sau o modalitate prin care soferii sa fie amendati mai des. Dimpotriva. Aceasta a devenit o echipare standard pe toate automobilele din zilele noastre pentru ca reprezinta un mijloc prin care se asigura protectia pasagerilor in cazul unui impact. De aceea, inainte de a pleca la drum asigura-te ca atat tu, cat si pasagerii tai, si-au cuplat centura de siguranta.

Portiere

Asigura-te ca toate portierele automobilului pe care urmeaza sa-l conduci sunt inchise corespunzator. Unele masini cu inchidere centralizata ofera optiunea blocarii automate a usilor.

Sursa foto: Pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea