Social

Gaidar: "Duşmanii Kremlinului au încercat să mă ucidă"

Fost
ul premier rus Egor Gaidar crede că strania maladie care l-a lovit în timp ce se afla la Dublin, luna trecută, ar putea să fi fost o încercare a duşmanilor Kremlinului de a-l ucide. Simptomele bolii misterioase, sangerarea pe nas şi pe gură, ar fi dovezi de otrăvire. Gaidar a leşinat în timp ce se afla la o conferinţă organizată de către o universitate irlandeză, pe data de 24 noiembrie, la o zi după ce fostul agent de securitate Aleksandr Litvinenko a murit într-un spital londonez. Gaidar spune că a început să se simtă rău după ce a luat micul dejun, constand în fructe şi ceai. şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost dus la spital. A doua zi, după ce şi-a revenit, a plecat spre Rusia, unde a fost tratat pentru o "intoxicaţie", nu pentru "otrăvire". Gaidar nu vede însă o complicitate a Kremlinului în cazul său. La o zi după moartea lui Litvinenko, autorităţile ruse nu s-ar fi mai "încărcat" cu o altă moarte violentă, spune el. "Adversari ai Kremlinului sunt în spatele celor petrecute, interesaţi să deterioreze şi mai mult relaţiile Rusiei cu Vestul", adaugă fostul premier. Dacă Gaidar susţine că autorităţile ruse nu au avut amestec în boala sa, Litvinenko l-a acuzat direct pe Vladimir Putin că ar fi pus la cale uciderea sa. Însă declaraţia lui de pe patul de spital nu poate fi o probă certă. Ceea ce i s-a întamplat lui Gaidar, în Irlanda, nu departe de Marea Britanie, ar putea să însemne că, în ambele cazuri, au acţionat aceaşi autori. Inspectorii poliţiei britanice au ajuns la concluzia că Litvinenko a fost asasinat, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Scotland Yard . Pe de altă parte, Foreign Office a anunţat că au fost descoperite urme de radioactivitate la Ambasada Marii Britanii din Moscova. Anchetatorii britanici care s-au deplasat în capitala rusă au avut întrevederi cu Dimitri Kovtun şi Andrei Lugvoi, care au recunoscut că s-au întalnit cu Litvinenko la 1 noiembrie, dar au negat implicarea în otrăvirea sa. Urmele de poloniu descoperite la ambasadă şi declaraţiile lui Gaidar par să adancească misterul. Litvinenko, ultima tragedie Fostul spion KGB, Aleksandr Litvinenko, a fost înmormantat, ieri, la Londra. Circa 30 de rude şi prieteni au venit din Rusia şi Italia pentru a asista la funeraliile organizate în nordul capitalei britanice, potrivit unui prieten al familiei care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. Nu a fost o ceremonie religioasă musulmană, aşa cum s-a anunţat iniţial, deoarece familia a vrut ca fostul agent să nu fie asociat cu extremiştii islamişti. Tragedia a fost că nici soţia, Marina, nici fiul, Anatoli, nu s-au putut apropia de sicriu. S-a ţinut numai o scurtă slujbă, la moschee , dar fără coşciug, din cauza pericolului de iradiere . Îmbrăcat într-o carcasă de metal, sicriul a fost îngropat într-un loc secret.
  •   2006-12-08
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.