Social

#Gabriela Firea alegeri #profil alegatori Gabriela Firea #gabriela firea

Gabriela Firea, preferata de femei si de varstnici

Gabriela Firea, candidatul PSD care a castigat alegerile pentru Primaria Bucuresti, a fost preferata de varstnici, de femei si de alegatori care au absolvit 10 clase sau liceul. In schimb, Nicusor Dan (USB) a fost votat preponderent de tineri si de cei cu studii superioare, releva exit-poll-ul realizat duminica de IRES.


Rezultatele partiale arata ca Gabriela Firea va fi noul primar general al Capitalei, ea obtinand circa 43%. Pe locul doi se situeaza Nicusor Dan, cu aproape 30%.

Contactat de Ziare.com pentru a afla profilul general al votantilor principalilor candidati, Dan Jurcan, director de cercetare la IRES, a declarat ca Firea a fost preferata femeilor, fiind votata de 43,5% dintre bucurestencele care s-au prezentat la vot. In schimb, procentul barbatilor care au votat-o a fost de doar 38,3%, restul impartindu-si voturile intre ceilalti 11 candidati barbati.

“De asemenea, candidatul PSD a fost votat preponderent de cei cu varste de peste 50-60 de ani. De exemplu, dintre cei de peste 60 de ani, Gabriela Firea a fost votata de 60%, iar dintre cei cu varste intre 50-59 de ani, 49% au votat-o pe ea. Pe scurt, persoanele cu varste de peste 50 de ani au preferat sa voteze PSD si Gabriela Firea - in total, peste 67%”, a declarat Dan Jurcan,director de cercetare la IRES, contactat de ziare.com.

In schimb, tinerii au preferat sa voteze Nicusor Dan si USB.

“De exemplu, dintre cei care au intre 18 si 29 de ani, 45 % au votat cu Nicusor Dan, desi am avut 12 candidati. Iar dintre cei care au intre 30-39 de ani, Nicusor Dan a fost preferat de 50%. Asta ne arata clar ca, desi au fost intr-o proportie mult, mult mai mica la vot, aproape jumatate dintre tinerii prezenti la urne au preferat sa il voteze pe Nicusor Dan”, a mai explicat Dan Jurcan.
 

Si din punct de vedere al studiilor se remarca o diferenta foarte mare intre primii doi clasati.

“63% dintre cei care au pana in 10 clase au votat-o pe Gabriela Firea si 50% dintre cei care au liceul. Datele ne arata foarte clar ca asta este profilul electoratului PSD si al candidatului sau. Dintre cei care au studii superioare, numai 25% au votat-o pe Firea, in timp ce 45% l-au votat pe Nicusor Dan. In concluzie, tinerii si cei cu studii superioare l-au votat mai degraba pe Nicusor Dan”, a subliniat directorul de cercetare al IRES.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea