Social

Ferenc Gyurcsany - viitorul presedinte al South Stream?

Presa de la Budapesta sustine ca premierul socialist va demisiona si va deveni seful unui holding energetic ungaro-rus.

Posibilitatea demisiei premierului Ungariei, Ferenc Gyurcsany , apare tot mai frecvent in mediile de la Budapesta. Motivele sunt cunoscute: reducerea drastica a popularitatii sale, determinata atat de faimosul discurs de acum doi ani in care a recunoscut ca „a mintit poporul", dar si din cauza deteriorarii nivelului de trai al ungurilor, a masurilor de austeritate si esecului referendumului de la inceputul lunii martie cand populatia a respins masiv proiectele guvernamentale legate de introducerea platii spitalizarii sau a taxei universitare.

Desi esecul guvernului de la referendum nu a fost urmat de schimbarea acestuia, cu atat mai mult a primului-ministru, analistii apreciaza ca Gyurcsany va pleca probabil in momentul in care socialistii vor considera ca devine un obstacol in calea reduceririi popularitatii PSU, asa cum a fost cazul cu fostul premier, Peter Medgyessy.
De curand insa a aparut un alt scenariu, lansat, potrivit cotidianului „Magyar Nemzet", de cercuri apropiate guvernului.

gerhard schroeder a dat semnalul


Dupa exemplul fostului cancelar german Gerhard Schroder, Gyurcsany urmeaza sa-si dea demisia in iunie si apoi sa ocupe functia de presedinte al societatii care va construi partea conductei rusesti South Stream , ce va traversa Ungaria.

Schroder mai era cancelar cand s-a inteles cu Gazprom in privinta construirii conductei North Stream ce urma sa lege Rusia de Germania, ocolind Polonia. Apoi, dupa ce cariera lui politica a luat sfarsit, a devenit presedintele comisiei de control al societatii mixte care supravegheaza conducta.

In Ungaria, se preconizeaza reorganizarea mai multor societati energetice si crearea unui mare holding, iar presedintele acestuia ar urma sa fie actualul premier, scrie, la randul sau, cotidianul „Nepszabadsag".

Orban ataca

Potrivit surselor citate, acesta ar fi fost motivul principal pentru care Ungaria, respectiv Ferenc Gyurcsany, ar fi semnat in mare graba contractul ruso-ungar cu privire la construirea South Stream si ar fi trecut pe planul doi conducta europeana Nabucco. De asemenea, secretizarea conditiilor in care a fost semnat contractul s-ar explica tot din aceasta cauza. Desi textul acestuia a fost dat publicitatii si transmis membrilor parlamentului, Viktor Orban , liderul FIDESZ, a pus sub semnul indoielii valabilitatea documentului, afirmand ca, in calitate de premier, stie cum trebuie sa arate astfel de acorduri, iar cel privind South Stream nu ar corespunde criteriilor.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea