Social

Familia imperială niponă îşi duce viaţa într-o "cuşcă de aur"

Vizi
tatorii metropolei Tokyo, curioşi să vadă unde trăieşte familia imperială japoneză, vor fi dezamăgiţi. Palatul Imperial nipon, sau Kokyo, este ascuns aproape complet de grădinile ce îl înconjoară. Se poate vedea numai puţin din partea deschisă pentru public, dar nu se poate merge mai aproape. Însă acesta nu este singurul mod în care familia imperială e izolată de supuşi. Accesul la membrii acesteia este controlat riguros de Agenţia Imperială de Administraţie, adevăratul centru al puterii, potrivit BBC. Agenţia Imperială este descrisă ca "un grup de birocraţi care ţine familia strans în frau", iar membrii acesteia "trăiesc într-o cuşcă de aur", scrie sursa citată. "Este o viaţă foarte stresantă şi, deşi presa îi inoportunează mult mai puţin decat o face în mod obişnuit în Marea Britanie, de exemplu, Agenţia Imperială este foarte prevăzătoare cu imaginea lor publică", subliniază profesorul Jeffrey Kingston , de la Universitatea Temple din Tokyo. Cand se fac fotografii la palat, niciun sunet nu poate fi înregistrat, de teamă să nu fie surprins ceva nepotrivit. Spre deosebire de familia regală britanică, se susţin rareori conferinţe de presă. Iar acestea sunt organizate cu grijă. Întrebările sunt aprobate dinainte de oficialii palatului. Secretele din spatele uşilor închise "Nu e de mirare că două femei care au intrat prin căsătorie în familia imperială, împărăteasa Michiko şi soţia prinţului moştenitor, prinţesa Masako , par să fi găsit că regulile şi restricţiile sunt stresante", mai spune profesorul Kingston. Agenţia Imperială a afirmat, săptămana trecută, că împărăteasa Michiko a avut din nou simptome de stres psihologic. Prinţesa Masako a fost rareori văzută în public de la sfarşitul anului 2003, după ce a avut probleme de sănătate legate tot de stres. Orice informaţie despre viaţa lor reală, de obicei zvonuri, se bucură de un interes uriaş din partea publicului. Agenţia Kyodo a relatat recent că problemele de sănătate ale împărătesei au fost cauzate de "barfele" despre familia ei. Midori Watanabe a lucrat în slujba imperială o jumătate de secol. Ea este de acord că presiunea asupra membrilor familiei imperiale vine şi dinăuntrul, şi din afara palatului. În afară de îndatoririle oficiale, există cel puţin 20 de ritualuri religioase Shinto în spatele uşilor închise. Împărăteasa participă îmbrăcată într-un costum tradiţional complicat cu 12 straturi, o anumită coafură şi machiaj. Înaine de cel de-al Doilea Război Mondial, împăratul era considerat o fiinţă divină. După înfrangerea Japoniei, s-a renunţat la latura divină. Împăratul şi împărăteasa îşi cresc singuri copiii, nedandu-i în grija bonelor sau oficialilor.
  •   2007-03-15
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Efectele dependentei dintre cumparatori si vanzatori

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.