Social

Examene anticipate pentru elevi

Juniorii care vor sa invete in liceu la clasele intensive de limbi straine trebuie sa dea un examen in primavara, cu o luna inainte de a sustine testele nationale. In plus, din acest an, elevii vor putea alege o scoala particulara chiar din brosura de admitere la liceu a Ministerului Educatiei.

Pina anul trecut, elevii de clasa a VIII-a erau nevoiti sa dea doua examene pentru a intra la o clasa intensiva de limbi straine. Ei intrau mai intii in testele nationale, de trecere in clasa a IX-a, apoi dadeau probele de aptitudini, printre care si testele de limba. La liceu, bobocii mai dadeau un examen de limba pentru a fi repartizati pe clasele bilingve in functie de notele obtinute. De anul acesta, calendarul examenului se schimba. Probele de limba si de aptitudini se vor da mai devreme , adica din luna mai, pentru a relaxa perioada de examinare, spune Liliana Preoteasa, director general in cadrul Ministerului Educatiei. Rezultatele obtinute de elevi la probele de limba se vor lua in calcul la repartizarea pe clasele intensive de limbi straine. Testele de limbi straine care se vor da in luna mai sint teste nationale si au mai multa valoare decit testele date in cadrul unei scoli, explica Liliana Preoteasa.

Scolile private, in brosura ministerului

O alta schimbare din acest an s-a facut la brosura pentru admitere la liceu, unde sint trecute toate unitatile scolare si codurile lor, pe care parintii le folosesc pentru a completa fisa de admitere. Pina acum, parintii care doreau sa-si inscrie copiii la o scoala particulara nu puteau sa introduca nici un astfel de cod, pentru ca in brosura erau trecute doar liceele de stat. Brosura pentru admitere, emisa de Ministerul Educatiei, va contine de acum si scolile private. Astfel, parintele va sti care scoala privata este autorizata si acreditata, spune Liliana Preoteasa.

Notele la contestatii nu se rotunjesc

La contestatiile de la testele nationale, elevii vor primi atit cit li se va da. De exemplu, daca inainte de contestatii elevul a obtinut nota 4,50, iar dupa recorectare se dau 30 de sutimi in plus, atunci nota finala va fi 4,80, nu nota 5, cum se intimpla pina anul trecut. Nota definitiva va fi nota obtinuta dupa contestatii, iar acest lucru este in avantajul elevului. Daca el avea dupa contestatii cu zece sutimi peste nota 8, atunci nota finala va fi 8,10, precizeaza Liliana Preoteasa, director in cadrul Ministerului Educatiei.

Solomon comaseaza scolile doljene

Primaria Craiova vrea sa comaseze mai multe unitati de invatamint incepind cu anul scolar 2006-2007, actiunea avind ca scop eficientizarea sistemului de invatamint. Primarului Antonie Solomon ( foto ) i-a venit aceasta idee dupa ce, la capitolul cheltuieli materiale si de capital, directorii de scoli au cerut 330 de miliarde de lei din bugetul pe 2006. Este o suma uriasa, daca tinem cont ca la Craiova avem la dispozitie 2.500 de miliarde de lei pentru toate activitatile. Din acest motiv vrem sa comasam anumite institutii de invatamint pentru ca avem cheltuieli prea mari. Atunci nu va mai fi nevoie sa mentinem, spre exemplu, o cantina unde maninca doar cinci elevi, ci putem sa ii dam alta intrebuintare, sustine Solomon. Schimbarea presupune insa si reduceri drastice de personal in invatamintul craiovean, dar si o serie de neajunsuri. Domnul primar s-a intrebat ce vor face profesorii care ramin pe dinafara, cum va rezolva aceasta problema? Inainte sa ia decizii in birou, Solomon trebuie sa aiba grija la consecintele acestei masuri si sa nu puna doar problema banilor, au spus profesorii craioveni. (Lucian CAZAN)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea