Social

#istorie #predare #camera deputatilor #minoritati #geografie #proiect legislativ #aprobare tacita

Eliminarea predarii Geografiei si Istoriei Romaniei in limbile minoritatilor, aprobata tacit de deputati

Initiativa legislativa care vizeaza eliminarea din Legea educatiei nationale a predarii Geografiei si Istoriei Romaniei in limbile minoritatilor nationale, a fost aprobata tacit de Camera Deputatilor, dat fiind ca 1 mai 2011, termenul stabilit pentru dezbatere si vot final. a fost depasit.

Proiectul a fost initiat de deputatul Mircia Giurgiu .  In document se stipuleaza abrogarea din Legea educatiei nationale a alineatului care prevede ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale, Istoria si Geografia Romaniei sa fie predate in aceste limbi. Predarea se face dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clase cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.

Initiativa legislativa a intra in plenul Camerei cu raport de respingere din partea Comisiei pentru invatamant. Guvernul nu a transmis Parlamentului nicio punct de vedere asupra acestui document.

Adoptarea tacita a documentului dovedeste ca exista  “defectiuni” in cadrul coalitiei guvernamentale, este de parere senatorul UDMR, vicepremierul Marko Bela.

"Eu stiu ca Mircia Giurgiu nu mai face parte din grupul parlamentar al PDL si ca acum este independent. In ceea ce priveste problema Istoriei si Geografiei, aceasta a fost deja transata prin legea invatamantului si atat Guvernul, cat si coalitia majoritara sustin formula adoptata in Legea invatamantului. Faptul ca a trecut o astfel de inititiva demagogica si ultranationalista prin Camera Deputatilor in mod tacit dovedeste insa defectiunile coalitiei, si anume ca nu reusim sa avem majoritate nici pentru adoptarea unei legi, nici pentru respingerea unor proiecte proaste", a spus senatorul UDMR, vicepremierul Marko Bela.

El crede ca o eventuala promovare a initiativei lui Mircia Giurgiu a arunca in aer coalitia.

Proiectul legislativ urmeaza sa fie dezbatut si de Senat, care este for decizional in acest caz.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea