Social

Editorii germani se lupta pentru "Mein Kampf"

Isto
ricii germani propun publicarea unei editii adnotate a „ Mein Kampf “ („Lupta mea“), pentru a evita o invazie periculoasa a cartii lui Hitler, incepind din 2015. Dreptul de copyright asupra cartii „Mein Kampf“, detinut, incepind din 1945, de landul german Bavaria, urmeaza sa expire peste opt ani, iar istoricii germani vor sa contracareze o politica editoriala necontrolata, care ar raspindi din nou in Germania reflectiile periculoase ale lui Adolf Hitler. Istoricul Horst Möller, directorul Institutului de Istorie Contemporana din München sustine ideea publicarii unei editii stiintifice a „Mein Kampf“ care sa previna interpretarea simplista si periculoasa a viziunii antisemite a lui Hitler. „O asemenea editie nu ar fi o lectura usoara. Nu va fi ceva pentru neonazisti , a caror capacitate de lectura este si asa limitata. Trebuie sa evitam folosirea acestei carti in scopuri comerciale “, arata Möller. „Cum poti adnota un monolog de 800 de pagini care expune viziunea nebuneasca a lui Hitler? Dupa fiecare rind ar trebui sa scrii ca «Hitler a gresit aici»“, riposteaza Wolfgang Benz, seful Centrului pentru Studii Antisemitice, citat de pagina electronica a publicatiei „Der Spiegel“. Guvernul landului Bavaria sustine ca publicarea, sub orice forma, a „Mein Kampf“ ar dauna imaginii Germaniei si doreste o lege care sa interzica aparitia cartii si dupa 2015. In prezent, cartea nu poate fi cumparata in Germania, Norvegia, Elvetia si Israel. In Austria este ilegala detinerea cartii, iar in Olanda vinzarea ei. Insa in Marea Britanie se vind anual circa 3.000 de cópii. Cartea se poate gasi in varianta sa integrala si pe Internet. „Mein Kampf“, conceputa de Hitler in timpul detentiei din 1924, dupa esecul „puciului de berarie “ de la München, expune revelatiile viitorului dictator asupra inferioritatii rasiale a evreilor si despre necesitatea de extindere a spatiului vital al rasei superioare a germanilor. Cartea a fost publicata in milioane de exemplare, fiind daruita de stat tuturor tinerilor casatoriti , absolventilor de scoli sau militarilor. Dupa infringerea Germaniei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, programul de denazificare impus de aliati a interzis comercializarea cartii.
  •   2007-07-30
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Care sunt joburile de viitor?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.