Social

După Cernobîl, Moscova a fost protejată cu ploi artificiale

Pilo
ţii aviaţiei militare ruse au dezvăluit că, după dezastrul nuclear din 1986, de la Cernobîl, au primit ordin să bombardeze cu o substanţă de iodat de argint norii pentru a provoca ploi artificiale care să protejeze Moscova de valul radioactiv , scrie "The Sunday Telegraf". Maiorul Aleksei Gruşin a dezvăluit că a survolat în repetate randuri regiunea unde se afla centrala de la Cernobîl şi Belarusul şi a utilizat proiectile de artilerie pe bază de iodat de argint pentru a crea nori de ploaie care să "purifice" atmosfera de particulele radioactive ce se îndeptau spre zonele dens populate. Peste 10.000 de kilometri pătraţi din teritoriul belarus au fost sacrificaţi pentru a proteja capitala rusă de substanţa radiocativă, notează publicaţia britanică. "Vantul bătea dinspre vest spre est, iar norii radioactivi ameninţau să ajungă în zonele dens populate ale oraşelor Moscova, Voronej, Nijni Novgorod, Iaroslavl", a declarat Gruşin realizatorilor unui documentar care a fost difuzat de BBC2. "În cazul în care ar fi plouat deasupra acestor oraşe ar fi fost o adevărată catastrofă pentru milioane de locuitori. Zona unde echipa mea acţiona pentru a influenţa activ norii era în jurul Cernobîlului, nu doar pe o rază de 30 de kilometri, ci şi pe 50, 70 sau chiar 100 de kilometri", a adăugat acesta. Imediat după catastrofa din 1986 de la Cernobîl, deasupra oraşului belarus Gomel a căzut o ploaie torenţială, cu picături de culoare neagră. Moscova a negat asemenea informaţii, dar anul trecut, cand s-au împlinit 20 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, maiorul Gruşin, alături de alţi ofiţeri ruşi, a fost medaliat pentru acte de curaj.
  •   2007-04-24
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.