Social

Domnitori exmatriculati din manuale

Invatatorii sint nemultumiti de noua programa de istorie pentru clasa a IV-a, pe motiv ca aceasta este mai greoaie decit cea veche si contine multe erori.

In noile manuale de istorie de clasa a IV-a, care vor ajunge in septembrie pe bancile elevilor, s-au strecurat citeva erori si teme de studiu inutile, spun invatatorii. Greselile au pornit inca de la noua programa scolara pe baza careia s-a organizat cu doua luni in urma o licitatie pentru manuale.

Lista cu erori

De exemplu, din capitolul referitor la popoarele vecine Romaniei au disparut ucrainenii, iar de pe lista cu popoarele europene au disparut englezii. Drept urmare, invatatorii solicita Ministerului Educatiei sa faca schimbari urgente.

Programa are lipsuri grave si teme de studiu inutile si nepotrivite virstei copiilor. In conditiile in care atit pentru autorii de manuale, cit si pentru dascali programa este «lege», lipsesc din ea, de exemplu, Burebista, Bogdan, Cantemir, Basarab I, Iancu de Hunedoara, Tudor Vladimirescu sau Ferdinand.

In schimb, la noua ani, elevii vor studia despre Alexandru Macedon , Carol cel Mare, Napoleon, greci, gali, slavi, turci, rusi, sirbi si bulgari, spune Viorel Dolha, liderul Asociatiei Invatatorilor din Arad, in-tr-un memoriu adresat Ministerului Educatiei.

Elevii invata istoria limitata

Invatatorii se pling ca personajele, cetatile si toate celelalte elemente istorice sint enumerate limitativ, iar programa cere ca invatatorul sa aleaga doar trei personalitati romane si doua straine. Spre exemplu, elevii nu mai sint obligati sa-l studieze pe Mihai Viteazul si din aceasta cauza dascalii se intreaba cum poate fi limitat accesul elevilor la doar trei personalitati ale istoriei romanilor?.

Pe linga aceasta, ei considera ca si acum le este greu sa predea istoria unui singur popor si se intreaba cum poate asimila un copil de noua ani toate elementele despre greci, gali, slavi sau turci, desi nu au descifrat nici harta Romaniei.

Colegii mei s-au plins ca sint anumite personaje tratate cu superficialitate, cum este Napoleon, si exista riscul sa sune ca o expediere. Asa ca mai trebuie sa se lucreze la programa de istorie, spune Cornelia Popa, invatatoare la Scoala nr. 194 din Bucuresti.

Este un profesor care are o obsesie

Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin insa ca aceste reclamatii sint nejustificate si ca vin din partea unui profesor care are o obsesie cu aceasta programa, fara sa aduca nici un argument concret, dupa cum spune Liliana Preoteasa, directorul Directiei de invatamint preuniversitar.

Supararea invatatorilor provine din faptul ca trebuie sa faca eforturi pentru a preda de pe noile manuale de istorie, considera Liliana Preoteasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea