Social

#OUG 13 CCR # oug 13 #curtea constitutionala

Decizia Curtii Constitutionale privind OUG 13

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a declarat, miercuri, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala in privinta OUG 13 de modificare a Codurilor penale si ca guvernul Grindeanu a actionat legal in sfera lui de competenta.

Dorneanu a spus ca CCR se va propunta joi si asupra sesizarii Avocatului Poporului in privinta ordonantei abrogate.

“In situatia de fapt noi am constatat ca nu exista un asemenea conflict nici intre autoritatea judecatoreasca si Guvern, nici intre Parlament si Guvern”, a declarat presedintele CSM, Valer Dorneanu, cu privire la sesizarea transmisa CCR de presedintele Romaniei si CSM ca existand intre puterea legislativa si Guvern pe de-o parte, intre CSM si Guvern.

Valer Dorneanu a afirmat ca nu orice conflict dintre autoritati indeplineste conditia unui conflict juridic de natura constitutionala.

“Doar acel conflict intruneste intruneste elementele conflictului de competenta in care o parte sau partile isi aroga puteri, atributii, competente, din sfera de activitate a celorlalte autoritati sau cand o autoritate isi declina competenta, nu isi exercita rolul pe care il are potrivit obligatiilor sale sau refuza sa indeplineasca un asemenea lucru”, a subliniat presedintele CSM.

CCR a decis ca nu exista niciun conflict intre Parlament si Guvern.

“In privinta naturii conflictului dintre Parlament si Guvern, s-a spus ca in acest caz Guvernul si-a arogat o putere de legiferare care nu este atribuita prin Constitutie si ca a exagerat prin utilizarea OUG. Este adevarat ca potrivit principiului separatiei puterilor, Parlamentul este cel care are suverantitatea legislativa si competenta de a da legi organice primare. Guvernul de regula nu are o asemenea competenta. in mod exceptional, chiar insa chiar prin Constitutie Guvernul poate fi delegat de puterea legislativa sa emita ordonante fie simple, fie de urgenta", a spus Dorneanu.

“Guvernul este impiedicat sa dea asemenea ordonante doar in patru situatii, unele din ele ar privi afectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor. in aceasta privinta nu exista un conflict pentru ca Guvernul a actionat legal in sfera lui de competenta de a emite ordonante”, a mai spus acesta.

Sursa foto: RTV.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea