Social

#bere #alcool #hamei #drojdie #retete #acasa #bautura

Cum sa faci acasa bere fara alcool

Cunoscuta din vremuri stravechi pentru efectele tamaduitoare, berea este declarata in prezent aliment-medicament. Adevarat remediu in tratarea bolilor renale, berea este recomandata pentru ingrijirea pielii si a parului. Iata trei retete de bere fara alcool pe care le puteti pune in practica in propria bucatarie.

 

Bere de ghimbir

Aceasta bautura este foarte usoara si foarte populara in strainatate. Daca vreti sa o cumparati din comert o gasiti in supermarket, in varianta cu alcool, iar varianta fara alcool se gaseste si in magazinele de produse naturiste .O bere de ghimbir este foarte buna pentru „after party recovery”. Pentru a va reveni dupa o petrecere, iata o reteta de bere de ghimbir.
Este indicat sa aveti grija la ingrediente si la modul de preparare si succesul e garantat. Reteta este pentru 2 litri de licoare.

Ingrediente:

- o radacina de ghimbir

- 2 litri apa minerala carbogazoasa

- o ceasca de zahar/aproximativ 100-150 grame (pentru gust si efect puteti folosi si putin zahar brun)

- 1 lamaie medie

- lingurita drojdie uscata

Mod de preparare:

Curatati radacina de ghimbir si apoi dati-o pe razatoare . Apoi stoarceti bine lamaia. Este recomandat sa folositi un storcator de citrice pentru mai multa eficacitate. Alegeti samburii, insa lasati toata pulpa. Amestecati intr-un recipient tot sucul cu pulpa de la lamaie cu o lingura de ghimbir ras.

Intr-o sticla de 2 litri, curata si aerisita (petru a nu avea si alte gusturi sau mirosuri), adaugati zaharul si drojdia uscata. Se omogenizeaza si se adauga apoi in sticla si amestecul de radacina de gimbir rasa cu lamaie stoarsa. Adaugati apa pana se umple trei sfeturi (aproximativ 1,5 litri) si apoi se agita pentru a se amesteca si omogeniza cat mai bine continutul.

Atentie: nu se umple sticla pentru ca exista riscul ca sticla sa explodeze.

Astupati sticla si strangeti bine capacul. Se lasa sa fermenteze 24-48 de ore la temperatura camerei. Puteti pune sticla in bucatarie sau in debara. Va veti da seama daca este gata cand sticla se va intari.
Dupa fermentare se pune sticla in frigider, la rece.

Bere din foi de dafin

Pentru racorire garantata berea de dafin este cea mai potrivita. Reteta este pentru 10 litri de licoare.

Ingrediente:

- 100g frunze uscate de dafin sau scoarta de dafin pisate (scoarta se gaseste la magazinele de naturiste)

- 50g hamei

- 1kg zahar brun

- un sfert de cub drojdie de bere .

Se pune la fiert apa in care s-a adaugat dafinul (scoarta sau frunzele uscate). Cand incepe sa fiarba apa se da la foc potrivit pentru a fierbe constant o ora. Se adauga hameiul.

Dupa o ora se opreste focul si se lasa la racit. NU este obligatorie racirea imediata. Se adauga zaharul brun si se mesteca pana la dizolvarea acestuia. Zaharul brun va da culoare berii, dar si un gust de caramel, alaturi de aroma de dafin si taria hameiului. Cand zaharul s-a dizolvat si mustul de bere are temperatura cam de 20 grade C (bautura este calaie) se strecoara lichidul. Apoi, se adauga drojdia de bere. Se amesteca bine si se pune in sticle (de preferinta de plastic de 2 litri)

Sticlele, inchise bine se lasa la racoare sa fermenteze o zi-doua. Cand observati ca sticlele sunt tari din cauza presiunii din interior, puteti sa puneti pe rand cate o sticla la rece pentru consum.

Atentie! Cand desfaceti berea, daca a fermentat prea mult puteti avea experienta unui spumant foarte agitat. De aceea este recomandat ca deschiderea dopului sa se faca treptat, lasand sa iasa cate putin dioxidul de carbon.

Bere de casa din Bucovina

Oamenii din Bucovina au invatat nu doar sa iubesca berea ci si sa o prepare. Si pentru ca in zona oamenii sunt credinciosi si tin si posturile, pentru a nu renunta la bere si in perioadele amintite si-au facut si o bere fara alcool.

Reteta se face dupa gustul propriu, pentru 9-10 litri de bere fara alcool.

Ingrediente:

- un pachet de malt - se gaseste la orice magazin de produse naturiste;

- un pumn de boabe de porumb - daca nu gasiti, puteti pune si boabe de porumb pentru floricele;

- hamei, cam jumatate de pumn;

- un pumn de orz uscat si un pic prajit pe o plita, cat sa crape si sa prinda o culoare rumenie

- 1/2 kg zahar

- un cub de drojdie de bere

- 10 litri de apa - daca e de la robinet e bine sa o fierbeti inainte

Mod de preparare:

Puneti cu 12 ore inainte la inmuiat boabele de porumb. Cei 10 litri de apa pun la fiert. Se adauga si porumbul inmuiat si orzul. Cand boabele de orz si porumb au crapat si sunt deja bine fierte se aduaga si hameiul. Se mai lasa sa dea putin in clocot, se acopera si se lasa la racit.Cand “ceaiul” se raceste cam la 20-30 de grade (ceai caldut), cat sa poti sa bagi degetu fara sa te frigi. Strecurati ceaiul intr-un alt recipient.
Toata berea trebuie sa fie in acelasi vas deoarece apoi se adauga zaharul si drojdia. Atentie, daca e prea fierbinte supa de bere, stricati drojdia. Zahar se mai poate adauga, dupa gust, insa nu exagerati.
Mestecati bine totul si apoi puneti continutul in sticle de plastic curate si aerisite. Se lasa in bucatarie cateva ore cat sa inceapa sa fermenteze. Cand vedeti ca sticlele s-au intarit din cauza presiunii mutati-le in camara, la racoare.
Peste doua zile berea va fi numai buna de baut.

Atentie! Nu agitati inainte de deschidere.

 

Sursa: www.pauzadebere.info

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea