Social

#obiceiuri Dragaica #traditii Sanziene #Iele #Sanziene 2016 #dragaica

Cum previi furia Ielelor de Sanziene. Ce sa nu faci cu niciun chip

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentari fantastice aducatoare de rele, Sanzienele sunt zane bune. Dar ele pot deveni si forte daunatoare, lovindu-i pe cei pacatosi cu „lantul Sanzienelor”, pot starni din senin si vijelii, pot aduce grindina, lasand campul fara de rod si florile fara de leac.

Daca oamenii nu le sarbatoresc cum se cuvine, Sanzienele se supara, devenind surate bune cu inraitele Iele sau Rusalii. Sanzienele se razbuna pe femeile care nu tin sarbatoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gura. Cele care spala, cos sau matura astazi pot muri fulgerate.

Nici barbatii nu scapa usor. Pe cei care au jurat stramb vreodata, sau au facut alt rau, ii astepta pedepse ingrozitoare, despre Sanziene stiindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate.

Sarbatoarea Sanzienelor care marcheaza mijlocul verii, este considerata si momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.
Tot acum se fac previziuni meteorologice in functie de momentul in care rasare Constelatia Gainusei, se determina perioada prielnica pentru semanatul graului de toamna.

Sarbatoarea Sanzienelor mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de Amutitul Cucului. Se crede ca daca cucul inceteaza sa cante inainte de Sanziene, inseamna ca vara va fi secetoasa.

Pentru a fi sanatosi si avea spor in munca, in acest moment de inceput al secerisului, oamenii se incing peste sale cu tulpini de cicoare.

Pentru a fi placute feciorilor, fetele se spala pe cap, in aceasta zi cu fiertura de iarba mare. Pentru a scapa de boli, fetele si nevestele se scalda in ape curgatoare.

Pentru alungarea spiritelor malefice se aprind focuri in care se aruncau substante puternic mirositoare, se buciuma si se striga jurul focurilor.
Florile culese in ziua de Sanziene prinse in coronite sau legate in forma de cruce sunt duse la biserica pentru a fi sfintite si sunt pastrate, apoi, pentru diverse practici magice.

Pentru pomenirea mortilor se fac pomeni imbelsugate se pun flori mirositoare pe morminte.

De Sanziene au loc balciuri. Acestea erau in trecut un bun prilej pentru intalnirea tinerilor vederea casatoriei. Printre cele renumite targuri se cele de la Buzau, Focsani, Campulung , juetul Vrancea, Ipatesti, Pitesti, Carbunesti, judetul Olt, Giurgeni, judetul Ialomita, Brosteni, judetul Mehedinti).
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea