Social

Cum ne alimentam pe canicula

Ce trebuie sa punem in farfurie atunci cand a sarit temperatura din tatani si te izbeste caldura ca un val ce sufoca? Atunci cand curg apele pe tine, parca nu prea iti mai e gandul la mancare. Dar totusi, ceva trebuie sa imbuci chiar si atunci cand canicula a micsorat apetitul. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi , director general la Institutul de Cercetari Alimentare, ne sfatuieste ca, pe timp de caldura intensa, sa mancam mai usor, iar mesele mai "subtiri" sa necesite un efort metabolic mai mic. FARA PRAJELI Pe caldura nu e bine sa mancam gras, cu multa carne si prajeli. E bine sa ne hranim in timpul caldurilor toride in special cu fructe si legume proaspete care contin peste 90% apa vie. Oricum si vara trebuie sa mentinem proportii echilibrate intre lipide, glucide, proteine, microelemente si oligoelemente. Fiecare om are o dieta potrivita lui si numai lui, fiindca suntem unicate. Pe canicula, digestia este incetinita prin pierderea de lichide, de aceea se recomanda mancaruri usoare ca ardei umpluti cu orez si salate in orice cantitate. In fiecare zi e bine sa mancam un iaurt, dar din acela simplu, fara fructe si coloranti , iaurt numai din lapte. Iaurtul este indicat in fiecare zi, fiindca in el se afla o microflora probiotica, adica iaurtul contine microbi buni care omoara microflora rea din intestinul gros. BENEFICIILE IAURTULUI Omoara acele bacterii de putrefactie ce fabrica, prin descompunerea alimentelor, substante toxice cancerigene. Iaurtul este si un antrenor al sistemului imunitar, deci, al autoapararii, scazand totodata si colesterolul rau. Tocmai de aceea, este bine sa se consume produse probiotice , asa cum sunt denumite, probiotice "produse pentru viata". Din aceasta categorie fac parte iaurtul, chefirul, laptele batut, toate produsele obtinute din lapte prin fermentatie. Exista o multime de critici ce hulesc grasimile. Dar fara grasimi nu putem fi sanatosi. GRASIMI BUNE Este bine totusi ca grasimile sa nu depasesca 25% din totalul energetic cu care ne hranim. Dar trebuie sa consumam si o cantitate de grasime mononesaturata, de exemplu din uleiul de masline presat la rece. Nu trebuie uitate nici uleiurile polinesaturate, de exemplu, uleiul de floarea soarelui care sa se utilizeze mai mult in salate si mai putin la prajit. Totusi, nu folositi mai mult de cateva linguri si, mai ales, feriti-va sa prajiti cartofii de mai multe ori in acelasi ulei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea