Social

#economie #pensie #economii pensie

Ce trebuie sa faci pentru a-ti asigura o pensie indestulatoare

Sistemul de pensii facultative incepe sa prinda adepti printre romani, chiar daca acestia nu au inca o cultura a economisirii banilor albi pentru zile negre. Astfel, romanii sunt mult in urma occidentului, potrivit statisticilor oficiale.

Cu toate acestea, sistemul pensiilor de stat, al pensiilor facultative si pilonul II a atins valoarea de 3,5 miliarde euro, aproximativ 2,4% din PIB. In tarile occidentale, procentul se ridica pana la 80%.

Calculele facute de reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat indica diferite sume pe care romanii ar trebui sa le puna deoparte pentru a se bucura de o pensie indestulatoare. O economie de 90 de euro directionati lunar catre fondul de pensii private, facuta inca de la varsta de 20 de ani, l-ar putea face pe un tanar de acum sa se bucure 15 ani de o pensie de 1000 de euro. Pentru cei care au depasit varsta de 30 de ani, suma necesara se ridica la 160 de euro.

Pentru viitori pensionari din 2035-2040, pensia de stat se va dovedi insuficienta. Aceasta situatie i-a facut pe sase milioane de romani sa ia in calcul varianta pensiilor privata. Speranta de viata in Romania este, la acest moment, de 74 de ani.

Sursa foto: bzb.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea