Social

# cum iti alegi baba #babele #baba dochia

Cum iti alegi "Baba" si ce inseamna aceasta traditie

Primele zile ale lunii martie se mai numesc si "Babe". Sunt zile foarte schimbatoare, cand vremea frumoasa alterneaza cu temperaturile scazute si chiar cu ninsori. O legenda s-a tesut in jurul acestei perioade, dar si o traditie interesanta.

Se spune ca Baba Dochia a plecat cu turma pe munte in prima zi de martie. Ca sa nu-i fie frig, si-a pus pe ea noua cojoace, dar tot inaintand, ba iesea soarele, ba venea ploaia. La un moment dat, batrana ar fi ramas doar in ie, numai ca in varf de munte, a lovit-o un ger napranic si femeia a incremenit. Baba Dochia, spun etnografii, reprezinta, de fapt, sezonul rece, care este pe sfarsite si care nu renunta prea usor in fata primaverii.

Aceasta instabilitate meteorologica a dat nastere si unei traditii intitulata "Babele". "Cum iti este baba, asa-ti va fi si anul", se spune in popor. Ce inseamna asta? Femeile isi aleg una din cele 9 zile, dintre 1 si 9 martie, in functie de data nasterii. Astfel, daca te-ai nascut pe 5 aprilie, spre exemplu, „Baba” ta va fi ziua de 5 martie. In schimb, daca esti nascuta intr-o zi de 11 trebuie sa calculezi astfel: 1+1=2, adica "Baba" ta va fi 2 martie.

Daca in acea zi vremea va fi frumoasa, insorita, atunci vei avea un an bun. Daca va fi ploioasa, vei avea un an roditor, dar dificil.

Foto: actualitateasm.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea