Social

Constantinescu: Detin documentele referitoare la apartenenta lui Basescu la fosta Securitate

Fostul sef al statului, Emil Constantinescu , a acordat ieri un interviu ziarului nostru in care precizeaza ca se afla in posesia documentului care atesta apartenenta presedintelui Traian Basescu la fosta Securitate. Emil Constantinescu sustine, de asemenea, ca acest document se afla si in posesia CNSAS. Diplomat, fostul presedinte nu a comentat jignirile care i-au fost aduse de Traian Basescu in urma cu doua zile, atunci cand a afirmat ca "Emil Constantinescu este un om care nu a lasat nici o dara in mandatul sau pentru Romania".

Domnule presedinte Emil Constantinescu, ati facut in urma cu cateva zile unele afirmatii care il vizau pe presedintele Traian Basescu. Este vorba despre trecutul sau si de legaturile cu fosta Securitate. De ce ati facut abia acum publice aceste informatii?

Ea am avut aceasta pozitie plecand de la constatarea ca domnul presedinte Traian Basescu nu face altceva decat sa conserve oligarhia formata in anii scursi din 89 pana in prezent de catre fosta Securitate si fosta nomenclatura de partid. Eu am apreciat in campania electorala gestul facut de domnia-sa, atunci cand a recunoscut ca este reprezentantul oligarhiei fostului Partid Comunist Roman si am dorit sa se faca lumina si in ceea ce priveste colaborarea sa cu fosta Securitate. Pentru ca acest trecut il obliga sa aiba o atitudine de blocare a unor initiative care ar putea face, in sfarsit, lumina in domenii sensibile ale societatii noastre.

Aveti dovezi care sa certifice faptul ca Traian Basescu a fost colaborator al fostei Securitati?

Bineinteles ca exista aceste dovezi. Eu intotdeauna am vorbit in cunostinta de cauza. As vrea sa lamuresc acest lucru. Am primit toate informatiile legate de Traian Basescu dupa incheierea mandatului meu de presedinte al Romaniei, de la un revolutionar din Constanta. Atunci am primit o copie dupa Registrul cu membri ai Partidului Comunist care obtinusera aprobarea sa colaboreze cu Securitatea. Am vazut in acest registru ca Traian Basescu figura la loc de frunte. Acolo mai figura si numele ofiterului care il avea in legatura, Mihai Aramidis, care lucra in cadrul unitatii de securitate a Portului Constanta. Atunci cand Mugur Ciuvica a facut public acest registru, Traian Basescu nu l-a contestat, pentru ca nu avea cum sa nege evidenta, dar a afirmat ca nu a facut politie politica, lucru care poate fi acceptat. Atunci, dl Basescu l-a actionat in judecata pe Ciuvica, iar la proces, care s-a desfasurat la Judecatoria sectorului 2, CNSAS a eliberat o adeverinta conform careia Traian Basescu nu a colaborat cu fosta Securitate.

Deci, pana la urma, Traian Basescu nu a colaborat?

Pana la urma a colaborat. Pentru ca in arhiva UM 01150 din Bucuresti, din cadrul Directiei de Contrainformatii a Armatei, s-a emis o adresa pentru dosarul 1949/2004 in care se precizeaza ca in evidenta depozitului de arhiva figureaza in Registrul jurnal nr. 39/1972 faptul ca Basescu Traian, nascut la data de 04.11.1951, a colaborat cu organele de Securitate pe vremea cand era elev militar, conform dosarului 3990/9 septembrie 1973, dosar inaintat Inspectoratului Judetean Constanta la data de 29 septembrie 1976. In adresa pe care am mentionat-o se mai specifica faptul ca nu a fost identificat vreun proces-verbal de distrugere a acestui dosar.

Aveti dumneavoastra aceste documente despre care vorbiti? Sau doar aveti date din ele?

Toate aceste documente au facut parte din "dosarul Mugur Ciuvica- Traian Basescu", dosar care acum este incheiat, iar documentele sunt publice. Bineinteles ca am aceste documente. Mai vreau sa precizez ca reprezentantul CNSAS, Claudiu Secasiu, a afirmat public in data de 23 noiembrie a.c. faptul ca adresa de la Unitatea Militara 01150 este in posesia institutiei sale.

Spuneati ca acest trecut il leaga pe Basescu de maini si de picioare?

Am asteptat un an sa vad cum va pune in practica ceea ce a promis atunci cand a vorbit de reformarea sistemului ticalosit. Si am observat ca nu poate sa faca nimic, sau poate ca nici nu are vreun interes in acest sens. Cand am plecat de la Cotroceni, dupa incheierea mandatului de presedinte, am lasat o reforma aflata in curs de desfasurare in ceea ce priveste limpezirea unor aspecte extrem de importante. A venit Ion Iliescu, care a anulat toate eforturile pe care le-am depus si a facut o restauratie perfecta cu reactivarea acestei oligarhii despre care vorbeam, formata din fosti nomenclaturisti si fosti ofiteri superiori ai Securitatii comuniste. Ce a facut pana acum Traian Basescu? A mentinut si a intarit acest sistem. A conservat structurile oligarhice comuniste.

Care este miza lui Basescu in aceasta chestiune?

Este foarte important de stiut ca toate dezbaterile publice de pana acum au fost purtate pe marginea unui articol, respectiv articolul 5 din Legea Ticu Dumitrescu, articol marcat de sintagma "Securitatea ca politie politica". Aceasta sintagma a facut ca toata activitatea CNSAS sa se axeze doar asupra unui singur tip de informatii care se refera la incalcarea drepturilor omului. Nu se are insa in vedere activitatea ofiterilor superiori si a structurilor fostei Securitati. Spun asta pentru ca, iata, sunt 16 ani de la Revolutie si inca nu stim nimic despre destinatia banilor ui Ceausescu si ai fostului Partid Comunist, despre destinatia banilor care au fost in fondul valutar special, cum de a fost posibila constructia sistemului oligarhic postcomunist si cine face parte din aceste structuri. Sunt prea multe necunoscute. Eu cred ca acum este mai putin important faptul ca domnul Traian Basescu a fost colaborator al Securitatii, insa cred ca este mult mai important sa vedem de ce nu doreste dansul sa se faca lumina asupra acestor lucruri.

Care sunt intentiile dumneavoastra pentru a demasca aceste structuri si actiuni ale lor?

Cred ca acum este momentul ca societatea civila sa intre in actiune si sa militeze pentru ca in pachetul de legi privind siguranta nationala sa fie incluse acele prevederi necesare scoaterii din zona secretelor care nu pot fi declasificate a acelor arhive care apartin Ministerului Apararii Nationale si Serviciului de Informatii Externe. As puncta faptul ca am cerut CNSAS sa solicite de la SIE arhivele referitoare la Agentiile Externe de pe vremea lui Ceausescu, plecand de la informatia fostului ministru al comertului exterior, Cornel Burtica, potrivit caruia personalul acestor agentii depindea in proportie de peste 90% de Securitate. Eu consider ca aceste informatii nu mai trebuie sa fie in continuare ascunse si protejate de catre domnul Traian Basescu. Au trecut destui ani si cred ca poporul roman are dreptul sa stie cine si cum a jefuit avutia nationala stransa cu mare truda si privatiuni. Voi incerca sa gasesc un grup parlamentar care sa aiba curajul sa isi asume aceasta lupta, insa speranta mea ramane in randul societatii civile.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea