Social

#decizie anpc #comert paine neambalata #paine neambalata #anpc

Comertul de produse de panificatie neambalate va ramane o amintire! Ordinul care schimba totul in contextul pandemiei

Comertul de paine si alte produse de panificatie, neambalate, va ramane doar o amintire. Dupa ce s-au descoperit dovezi ca painea si produsele de panificatie sunt surse de infectare cu noul coronavirus, ANPC a decis ca toate produsele de panificatie sa se vanda ambalate sau, in cazul hypermarketurilor, sa fie date consumatorilor de personal desemnat.

Potrivit unui studiu efectuat recent de Universitatea Bucuresti, noul coronavirus, SARS-CoV-2, ramane activ cel putin 3 ore pe o felie de paine atinsa de o persoana contaminata.  Studiul publicat pe 23 septembrie a starnit panica in randul populatiei, dar si a autoritatilor.

"Rezultatele studiului arata faptul ca painea ambalata a ramas sigura pentru consum chiar si dupa ce ambalajul a fost atins de o persoana confirmata pozitiv cu SARS-CoV 2", se arata in concluziile documentului publicat pe site-ul Universitatii Bucuresti. Expertii recomanda, astfel, preambalarea tuturor produselor de panificatie pentru a elimina riscul transmiterii noului coronavirus.

Din acest motiv, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) doreste ca toate produsele comercializate sa fie ambalate sau vandute de persoane autorizate, fara ca acestea sa fie atinse de clienti, cum se intampla in prezent.

Oficialii ANPC au introdus deja un ordin in dezbaterea publica. Odata ce va intra in vigoare, proiectul ar urma sa modifice radical procedura legala de comercializare a produselor de panificatie in Romania.

"Operatorul economic care comercializeaza produsul are obligatia de a furniza aceste produse prin intermediul "vanzarii asistate", respectiv prin intermediul unei persoane dedicate care va furniza, la cerere, produsul catre consumator. Se interzice comercializarea painii si a produselor de panificatie nepreambalate prin "autoservire", catre fiecare consumator", se arata in proiectul legislativ.

In acelasi timp, proiectul prevede ca, la comercializarea in vrac a painii si a produselor de panificatie, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente:

- denumirea sub care se vinde produsul;
- denumirea furnizorului;
- cantitatea neta/bucata;
- pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
- pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg.
- componentele cu efecte alergene: dupa denumirea fiecarui produs alimentar care are in compozitie substante sau produse care pot cauza alergii sau intoleranta mentionate in anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 se va inscrie "contine: ..." urmat de numele substantei
sau a produsului care poate cauza alergii sau intoleranta mentionate in anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011", se mai arata in proiect.

"Avand in vedere atributiile ANPC, de supraveghere si control, precum si de informare corecta a consumatoilor, consideram ca este necesar acest act normativ pentru protejarea consumatorilor, persoane fizice", se arata in textul justificativ al proiectului.

Multi investitori in industria de panificatie autohtona sustin initiativa si considera ca obiectivul principal este interesul consumatorilor. 

"Zilnic peste 5 milioane de produse de panificatie trec in Romania prin mii de maini si astfel sunt expuse la contaminarea cu COVID. Au trecut peste 200 de zile si urmeaza alte 200 de pandemie si fara dubiu mii de persoane s-au contaminat prin atingerea painii neambalate. Ca sa fie consumata, painea este atinsa pe o suprafata extinsa, dusa catre gura si implicit catre nas (poarta principala de infectare). Multiple studii au aratat ca virsul este viabil pe suprafete zeci de ore. Este motivul pentru care se insista pe spalarea mainilor. Painea neambalta nu poate fi dezinfectata si este suport pentru COVID. Rafturile de produse congelate sunt expuse de sute de ori intr-o zi si la respiratia si atingerea cumparatorilor, unii din acestia, bolnavi. Sunt mii de locatii in care acest fenomen se repeta", arata sustinatorii ordinului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea