Social

Ciocolata, o delicatesa cu secrete bine ascunse

Savu
rosul aliment are peste 2500 de ani. De la mayasi si pana la cei mai pretentiosi gurmanzi, acesta si-a impus gustul si calitatile incontestabile. Ciocolata contine aproximativ 50-60 la suta zahar si diverse varietati de cacao, in anumite doze, care fac diferenta intre tipurile de ciocolata. La acestea se adauga untul de cacao si alte substante. Aroma si gustul ciocolatei sunt date de soiul boabelor de cacao. Praful de cacao este un produs obtinut din boabele arborelui cu acelasi nume, "Theobroma cacao", originar din America Centrala. Boabele de cacao reprezinta, de fapt, semintele acestuia, iar caracteristica pentru acestea este teobromina - o substanta care se gaseste in pondere de 2,5 la suta in pudra de cacao. Arborele este astazi cultivat in intreaga zona ecuatoriala si tropicala, din America Latina pana in Orientul Indepartat. Cacaua de cea mai buna calitate este obtinuta din boabe din soiurile Ceylon, Jawa, Puerta, Cabalo, Caracas si Ecuador, care au un gust si o aroma deosebit de placute. De asemenea, cantitatea de lapte folosita la fabricarea ciocolatei joaca un rol important in imbunatatirea caracteristicilor si valorii nutritive a acestui produs, iar emulgatorii si aromele adaugati au rolul de a omogeniza amestecul si imbunatati textura, respectiv, aroma. Calitatea ciocolatei este superioara cu cat ponderea substantelor pe baza de lapte, cantitatea de cacao si unt de cacao sunt mai mari. Tainele din continut Pentru a cunoaste caracteristicile ciocolatei care se comercializeaza pe piata, cat lapte, cata cacao, unt de cacao, alune sau crema de umplutura contine aceasta, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat un studiu comparativ pe sapte sortimente de ciocolata cu lapte: Africana, Heidi, Kandia, Laura, Milka, Poiana si Primola. Continutul total de cacao, continutul de masa de cacao, untul de cacao si cel de lapte sunt extrem de importante pentru calitatea unei ciocolate cu lapte. Dozele acestor ingrediente trebuie sa fie mari si trebuie sa se regaseasca pe eticheta produsului. Intr-o ciocolata buna, nici masa sau pudra de cacao nu trebuie sa lipseasca, nici laptele praf integral ori grasimea din lapte. In cazul in care pe lista ingredientelor nu se regasesc nici grasimea din lapte sau lapte integral si nici untul de cacao, inseamna ca ciocolata contine prea putina sau nu are in componenta grasime din cacao, iar cantitatea necesara de lipide a fost acoperita prin folosirea a diverse uleiuri vegetale hidrogenate (un fel de margarina). „Ciocolata care nu are specificat continutul minim de lapte, obligatoriu pentru sortimentele de ciocolata cu lapte, nu este luata in considerare la capitolul «continut lapte»", a mai declarat PR Managerul APC Romania, Laura Pascu . La fabricarea ciocolatei, lipidele au, de asemenea, un rol extrem de important. Pe langa gustul deosebit pe care il dau, ele contribuie la imbunatatirea consistentei si a structurii ciocolatei. Cu cat aceasta cantitate este mai mare, ciocolata este mai fina. De altfel, zaharul este singurul ingredient care se foloseste in cantitate mai mare decat lipidele. Este foarte important ca in ciocolata lipidele sa provina din cacao, sub forma untului de cacao sau din lapte, sub forma grasimii din acesta. Dintre ciocolatele analizate, Heidi, Kandia, Milka, Poiana si Primola contin cantitati destul de mari de unt de cacao. Kandia are cea mai mare cantitate de cacao per total, si contine si grasime din lapte, iar Heidi, pe langa untul de cacao, are cea mai mare cantitate de grasime din lapte. Africana si Laura contin o cantitate mica de lipide din cacao. "Din pacate, ciocolatele Heidi si Kandia, Laura si Primola nu au declarat continutul de lapte pe eticheta produselor, motiv pentru care nu vom face nicio apreciere la adresa lor in aceasta privinta, tinand cont de obligativitatea impusa de lege in acest sens. Dar apreciem ciocolatele Milka si Poiana care folosesc lapte din belsug", a mai spus Laura Pascu. Prin citirea listei ingredientelor s-a putut aprecia ca sortimentele Kandia si Milka au cea mai mare cantitate de masa de cacao - importanta in special pentru continutul ei bogat in proteine. Si eticheta este un element care spune multe despre o ciocolata fara secrete. La acest capitol, ciocolatele Africana si Poiana stau cel mai bine, aceste produse zaharoase avand cea mai complexa eticheta. Crema face diferenta In cazul ciocolatelor Africana, Excelenta, Kandia, Laura, Milka si Primola, toate cu lapte si crema de capsuni, APC Romania a observat tendinta de a folosi ingrediente mai ieftine. Aceste produse contin in cantitate mai mare sau mai mica grasimi vegetale hidrogenate – produs care nu este recomandat in special femeilor gravide si celor care alapteaza. Dintre produsele cu crema de capsuni analizate, numai Excelenta si Kandia folosesc unt de cacao, iar in cantitate mai mica si Milka. In ceea ce priveste grasimea din lapte, Kandia si Milka sunt singurele care o contin. De asemenea, Milka si Africana mentioneaza in continuare cantitatea totala de lapte in invelis, in timp de celelalte nu o fac. In cazul ciocolatei Primola, laptele nu este inclus in denumirea produsului, dar nu este trecuta nici ponderea cremei de umplutura. Aceasta, care variaza intre 30 la suta si 50 la suta, este cea mai mare in ciocolatele Excelenta si Milka, dar continutul de capsuni cel mai mare il are Primola – 1 la suta. Din sortimentul de ciocolata cu lapte si arahide sau alune, au fost analizate tabletele de ciocolata Africana, Milka, Poiana si Primola. Grasimile vegetale hidrogenate nu mai sunt larg utilizate, ca in cazul ciocolatei cu crema de capsuni, cu exceptia ciocolatei Africana care nu contine unt de cacao. "Toate sortimentele contin masa de cacao, iar Africana contine si cacao pudra. Milka si Poiana contin si grasime din lapte, iar in cazul Primola nu se poate cunoaste daca laptele praf este sau nu degresat. De asemenea, atat Africana cat si Milka si Poiana continua sa mentioneze cantitatea totala de lapte in invelis, in timp Primola nu o face, desi este obligatoriu. Milka si Poiana au astfel, 14 la suta lapte. In ceea ce priveste alunele sau arahidele, Africana contine cea mai mare cantitate, respectiv 18 la suta", explica PR Managerul APC Romania. Ciocolata, „mai tare" decat sarutul pasional Ciocolata stimuleaza inima si creierul mai tare decat sarutul, conform ultimelor cercetari. S-a facut un experiment pe sase cupluri, carora li s-a cerut sa poarte monitoare minuscule montate in dreptul inimii, legate prin electro-circuite de cap, pentru ca ritmul inimii si activitatea creierului sa fie masurate. Cuplurilor li s-au oferit spre degustare bucati de ciocolata neagra, apoi partenerii au fost pusi sa se sarute. S-a constatat ca activitatea creierului si bataile inimii au fost mult mai intense pe perioada „degustarii", decat in timpul celui mai pasional sarut, stabilindu-se ca acesta nu poate egala senzatia data de gustul ciocolatei. Rezultatele studiului arata ca, in momentul topirii ciocolatei in cavitatea bucala, toate regiunile creierului primesc stimuli de mai mare intensitate decat ofera sarutul pasional la nivel mental. Mai mult, ciocolata a facut ca numarul batailor inimii sa creasca: la cei 12 voluntari s-a observat o crestere de la 60 batai/min pana la 140 batai/min. Dr. Davis Lewis, psiholog de la Universitatea Sussex, cel care a condus cercetarile – citat de Telegraph.co.uk - a afirmat ca "rezultatele ne-au surprins. Efectele pe care ciocolata le-a avut fata de creier au fost intr-adevar surprinzatoare, efecte pe care nimeni nu le-a anticipat". Dr. Lewis, care acum conduce un studiu pentru compania The Mind Lab (Laboratorul Mintii), a adaugat: "Nu este niciun dubiu ca ciocolata «bate» sarutul cand vine vorba de un lung si intens impact asupra mintii si corpului. Un impact care, de cele mai multe ori, dureaza de patru ori mai mult decat cel mai pasional sarut". Chiar daca femeile sunt mai mari consumatoare de ciocolata decat barbatii, ambele sexe au avut aceleasi reactii la teste. Ciocolata a traversat istoria Ciocolata isi face intrarea in istorie in Peninsula Yucatan (actualul Mexic), in anul 600 i.Hr. Indienii Maya din Mexico adorau boabele de cacao, considerandu-le un dar din ceruri. Ei credeau ca aceste boabe au puteri magice si le foloseau in ritualuri si ceremonii religioase, dar si pentru a vindeca durerile din timpul sarcinii, tusea si febra. Mayasii au inventat o bautura de cacao, fierbinte si amaruie, preparata din pastai de cacao macinate si diverse arome. Mai tirziu, indienii azteci au imbunatatit preparatul cu vanilie si miere si au denumit-o "xocoatl" (apa amara). Aztecii apreciau atat de mult ciocolata, incat aceasta era folosita ca moneda de schimb alaturi de praful de aur. Codexul florentin, una dintre principalele surse istorice care descriu viata azteca , numeste ciocolata calda "bautura nobililor" si mentioneaza ca trebuie pregatita cu deosebita atentie, deoarece are o putere foarte mare. In anul 1528, cand exploratorul Cortes s-a intors in Spania din Lumea Noua, a adus cu el cele necesare prepararii ciocolatei calde, lansand o moda. Datorita reputatiei de a avea puteri magice, boabele de cacao au fost sechestrate in manastiri, iar formula bauturii a fost tinuta secreta, pentru nobilimea selecta. La inceputul anilor 1600, boabele de cacao au fost raspandite in toata Europa, iar dupa 100 de ani, locurile unde se savura ciocolata calda devenisera populare. In Anglia, Charles al II-lea a incercat sa inchida asa-numitele " ciocolaterii ", catalogandu-le "focare ale razvratirii", iar in Franta, autoritatile au interzis ciocolata calda , fiind considerata un "drog periculos". Insa, in secolul al XVIII-lea, ciocolata a suferit o modificare. A fost amestecata cu lapte. Sir Hans Sloane, doctorul personal al reginei Anne, a inventat o reteta secreta si a vindut-o mai tirziu fratilor Cadbury, care au facut o avere din producerea ei. La 4 aprilie 1828, un chimist olandez, Coenraad Johannes Van Houten, a patentat presa care extragea untul de cacao si separa praful de cacao. Astfel a inceput producerea ciocolatei la scara industriala. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.
  •   2007-09-03
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii