Social

#inundatii #morti #maramures

Cinci oameni au murit in urma inundatiilor

Patru persoane au murit in zona Vaser din Maramures in urma inundatilor. Un alt barbat, in varsta de 53 de ani a fost gasit inecat la Tibeni in judetul Suceava. Alte sute de oameni au ramas izolati in Maramures dupa ce raurile Tisa, Viseu, Iza si Ruscova au iesit din matca azi noapte. Pentru raul Viseu a fost emisa, astazi dimineata la orele 2.00, o atentionare cod rosu care va ramane valabila pana, astazi, la orele 16.00.

Trei persoane au fost surprinse de o alunecare de teren . O mama impreuna cu copilul ei, si un alt copil care se adaposteau intr-o casa din apropierea raului Viseu, nu au reusit sa se salveze.

''Cele trei persoane se aflau impreuna cu alte cinci intr-o casa situata pe un deal din Vaser. S-a produs o alunecare de teren, iar casa s-a prabusit oamenii fiind prinsi intre daramaturi. Cinci persoane au reusit sa se salveze, dar trei au ramas blocate si au decedat'', a precizat Petru Dican, seful ISU Maramures.

De asemenea, un tanar de 14 ani a fost luat de viitura. Se pare ca acesta se afla impreuna cu tatal sau pe calea ferata, cand a fost luat de apa. In acest moment, el este dat disparut insa autoritatile spun ca sunt putine sanse sa fi supravietuit.

La Tibeni, un barbat de 53 de ani a fost gasit inceta, dupa ce noaptea trecut a fost luat de viitura. Apa a ajuns in Tibana la o adancime de 2,5 metri.

In Valea Vaserului nu se poate intra in acest moment decat cu elicopterul. Mircea Man, presedintele CJ Mures, a precizat ca peste 200 de persoane sunt izolate in aceasta zona. Autoritatile incearca sa-i evacueze pe cei izolati.

De asemenea, sute de hectare de terenuri agricole sunt inundate. Apele au acoperit portiuni din drumul national 18 si din calea ferata ce face legatura intre Sighetul Marmatiei si Baia Mare.

Oamenii au fost luati prin surprindere azi noapte, dupa ce mai multe rauri au iesit din matca

Aproape de miezul noptii, raurile Tisa, Viseu, Iza si Ruscova au iesit din matca. Speriati, la Barsana, multi oameni s-au urcat in masini si au incercat sa plece din localitate. S-au oprit, insa, la marginea comunei, acolo unde apa de pe carosabil depasea un metru inaltine.

In comuna Remeti, digul care apara localitatea a fost distrus de ape in mai multe locuri, iar zeci de locuinte au fost inundate.

Autoritatile locale si voluntarii au incercat sa reduca efectele inundatiilor. Un excavator a lucrat pentru a largi santurile de scurgere a apei din comuna.

Cosmarul maramuresenilor a inceput inca de sambata


Aproximativ 20 de familii din comuna Moisei au fost evacuate sambata seara din gospodarii, deoarece erau in pericol din cauza inundatiilor. Daca apele vor scadea, familiile evacuate vor fi lasate sa se intoarca la casele lor, iar daca nu, acestea se vor adaposti la neamuri si vecini. Primarul comunei Moisei, Toader Stetcu, a declarat ca au fost inundate circa 200 de gospodarii, au fost distruse punti, poduri si mai multe drumuri.

Ploile torentiale au facut dezastru in judetul Maramures, 60 de case s-au umplut de apa. Disperati, oamenii s-au chinuit sa-si salveze locuintele si au ridicat baraje din saci cu nisip si din busteni, insa in zadar.

Sambata seara, raurile Viseu si Ruscova au iesit din matca si au inundat localitatile Leordina, Ruscova, Petrova si Repedea. Varful viiturii de pe raul Viseu s-a unit cu raul Tisa, iar autoritatile spera ca acesta sa poata prelua viitura de pe Viseu astfel incat riscul unor noi pagube sa fie diminuat.

Tot in regiunea Viseu, calea ferata care trece prin zona, care face legatura intre Sighetul Marmatiei si Baia Mare, s-a rupt din cauza unor alunecari de teren iar un tren in care se aflau 58 de pasageri a ramas blocat in localitate. Calatorii au fost adapostiti in scoala din localitatea Valea Viseului, in urma actiunii trupelor ISU Maramures.

Digul de pe Ruscova s-a rupt pe mai mult de 200 de metri. La Ruscova opt case au fost evacuate si 45 de locuitori au fost ajutati sa paraseasca zona inundata. Podul din Ruscova s-a rupt si drumurile sunt blocate la aceasta ora.

In comuna Bogdand din judetul Satu Mare, 17 case si sute de hectare de culturi au fost inundate. Peste 100 de oameni au fost evacuati.

Inundatii mari sunt si in judetul Salaj unde au fost evacuati deja peste 30 de oameni, dupa ce casele lor s-au umplut de apa. In Chiesd, puhoaiele au intrat in aproape 200 de gospodarii, in scoala, in gradinita, dar si in magazinele din comuna. Paraul Chiesd s-a umflat cu mult peste cotele de atentie iar oamenii au fost avertizati ca exista riscul sa se produca o noua viitura.

In comuna Leordina au fost inundate 15 gospodarii si a fost avariata o lucrare hidrotehnica. Inundatiile au afectat si mai multe hectare de teren arabil din comuna Rozavlea, dar si poduri, podete si traversari pietonale.

"Apele revarsate au provocat pagube pe 42 hectare de teren arabil la Leordina si Rozavlea si pe 43 de hectare de pasuni si fanete din Leordina si Borsa. (...) De asemenea in Leordina, Borsa si Rozavlea fost au afectate 11 poduri, 14 podete si doua traversari pietonale", a spus purtatorul de cuvant al Prefecturii Maramures, Dan Buca.

De asemenea, vineri dupa-amiaza, mai multe culturi agricole din zona Lapus au fost afectate de grindina cazuta. Probleme au fost si din cauza vantului in satele Varai si Fericea, unde localnicii au ramas fara curent electric dupa ce un copac doborat de vant a cazut peste firele electrice si a izbucnit un incendiu. Defectiunea a fost remediata in scurt timp, iar furnizarea curentului electric a fost reluata vineri seara.

"Apele au produs pagube si la infrastructura rutiera , fiind avariate 500 de metri de drum judetean , peste sapte kilometri de drumuri comunale, trei poduri, 89 de podete si 50 de traversari pietonale. Sunt afectate si peste 450 de hectare de teren arabil si 189 de hectare de pasuni si fanete", a spus Dan Buca.

Si localnicii din Borsa au trait clipe de cosmar dupa ce ploaia torentiala a distrus joi noapte, opt strazi si i-a izolat de restul orasului. Primarul din Borsa, Remus Stetco, a afirmat ca se intervine cu utilaje pentru a se deschide accesul catre cele 800 de case izolate, macar pentru autoturismele de teren. In plus, un localnic a fost gasit mort sambata dimineata, pe malul raului Cisla.

Primarul comunei Remeti, Petru Sofineti, a declarat ca au fost afectate sase gospodarii si 380 de hectare de teren agricol. Localnicii si autoritatile din Remeti sunt in alerta si au luat masuri de prevenire a inundatiilor, amenajand diguri din saci de nisip.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea