Social

#certificat energetic cladiri #certificat energetic

Certificat energetic pentru cladiri de locuit

Cea mai importanta intrebare pe care toti cred ca si-o pun la un moment dat este cum sa reduca la maxim consumul de energie. Adica in sezonul rece cum sa plateasca minimul posibil pentru energie termica. Cam aceasta este tendinta actuala de a minimiza sau reduce la zero acest cost. Un cost zero pentru energie termica implica un cost destul de ridicat pentru un imobil, insa obtinerea unei case apropiata de cea pasiva nu mai este greu de obtinut. Un certificat energetic poate fi de folos pentru toate cladirile.

Va putem oferi cateva sfaturi simple si ieftine pentru obinerea unei cladiri eficiente energetic care sa ofere ocupantilor confort ridicat si in acelasi timp costuri foarte scazute de intretinere:

1. Trebuie sa izolati cat mai bine locuinta, grosimea maxima de polistiren sau alt material izolator fiind cuprinsa intre 30-40cm. Dupa aceasta valoare pierderea de caldura nu se modifica semnificativ si investitia este inutila. Aceasta masura implica niste costuri scazute fata de grosimile minime legale de 10cm pentru pereti si 20cm pentru tavane/terase catre pod sau exterior;

2. Alegeti cea mai buna tamplarie exterioara, investitia in aceasta se va amortiza in cativa ani. Tamplaria exterioara uzuala are o rezistenta termica de 0,77 m2K/W, una dintre cele mai bune depasing 1,2 m2K/W. O tamplarie performanta va fi remarcata in cazul unei termoviziuni a cladirii;

3. Alegeti o centrala termica performanta, in condensatie (doar acest tip se mai comercializeaza). Exista multe tipuri de centrale termice, acestea avand preturi variabile. Este de preferat sa alegeti o centrala termica avand boiler incorporat sau extern in cazul in care dispuneti de spatiu tehnic. Calitatea apei calde menajere este foarte importanta, existenta boilerului conduce la asigurarea unei temperaturi constante a apei calde. Nu se poate spune acelasi lucru si in cazul prepararii instantanee a apei calde.

4. Utilizati un sistem solar pentru preparare de apa calda, acesta va reduce costurile anuale cu 70% pentru apa calda. Amortizarea investitiei unui astfel de sistem se face in aproximativ 10 ani iar durata de viata este de 25 ani.

5. Pentru introducere de aer proaspat puteti utiliza un recuperator de caldura. Din conditii fiziologice este necesara o reimprosparate a aerului interior, deci suntem obligati sa deschidem geamurile din cand in cand. Acest lucru implica un consum de energie pentru incalzire aerului care "zboara pe geam". Recuperatorul de caldura preincalzeste aerul proaspat utilizand caldura aerului evacuat, randamentul sau poate atinge chiar si 90%. In acest mod nu va mai trebui sa deschidem geamurile facand in acelasi timp si economie de energie.

6. Pompa de caldura este o alternativa buna insa scumpa pentru centrala termica, in functie de buget se poate opta si pentru aceasta varianta.

Fie ca aplicam total sau partial aceste masuri, rezultatele vor fi remarcate in timp in facturile noastre. Apelati daca doriti un certificat energetic sau audit energetic la specialistii nostri.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea