Social

Celiachia, boala ascunsa in paine

Foar
te multi dintre noi nu isi pot imagina o masa fara paine sau un mic dejun fara cereale cu lapte . Exista insa persoane care nu au voie sa se atinga de paine sau de fulgi din cereale toata viata. Este vorba despre persoanele care au intoleranta la gluten , fractiunea proteica prezenta in cereale – grau, orz, ovaz, secara. “Intoleranta la gluten sau celiachia este o boala ereditara, cu determinism autoimun. Aceasta boala afecteaza tubul gastrointestinal, recent insa celiachia a fost catalogata ca o boala sistemica ce poate afecta oasele, ficatul, pielea, sistemul nervos central”, precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In tara noastra, intoleranta la gluten are o prevalenta de aproximativ 2%, ceea ce nu este deloc putin. Pana nu demult s-a considerat ca este o boala rara. Astazi insa s-a demonstrat ca intoleranta la gluten nu este chiar atat de rara, ci este subdiagnosticata. De asemenea, pana la un moment dat, celiachia a fost catalogata ca boala a copilariei. In prezent s-a stabilit ca afecteaza deopotriva si adultii. Diagnosticul se poate stabili la fel de bine la sugar, o data cu diversificarea alimentatiei, dar si la persoanele de varsta a treia. (continuarea in Jurnalul National )
  •   2007-06-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe Romaniatv

Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii