Social

Celiachia, boala ascunsa in paine

Foarte multi dintre noi nu isi pot imagina o masa fara paine sau un mic dejun fara cereale cu lapte . Exista insa persoane care nu au voie sa se atinga de paine sau de fulgi din cereale toata viata. Este vorba despre persoanele care au intoleranta la gluten , fractiunea proteica prezenta in cereale – grau, orz, ovaz, secara. “Intoleranta la gluten sau celiachia este o boala ereditara, cu determinism autoimun. Aceasta boala afecteaza tubul gastrointestinal, recent insa celiachia a fost catalogata ca o boala sistemica ce poate afecta oasele, ficatul, pielea, sistemul nervos central”, precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In tara noastra, intoleranta la gluten are o prevalenta de aproximativ 2%, ceea ce nu este deloc putin. Pana nu demult s-a considerat ca este o boala rara. Astazi insa s-a demonstrat ca intoleranta la gluten nu este chiar atat de rara, ci este subdiagnosticata. De asemenea, pana la un moment dat, celiachia a fost catalogata ca boala a copilariei. In prezent s-a stabilit ca afecteaza deopotriva si adultii. Diagnosticul se poate stabili la fel de bine la sugar, o data cu diversificarea alimentatiei, dar si la persoanele de varsta a treia. (continuarea in Jurnalul National )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea