Social

#descoperiri #pestera Ciur-Izbuc #descoperire pestera Ciur-Izbuc

Cele mai vechi urme ale oamenilor, descoperite in Romania

In pestera Ciur-Izbuc din comuna bihoreana Rosia au fost descoperite urme de pasi vechi de 36.000 de ani. Urmele provin, potrivit specialistilor, de la membrii unei familii formate din sase sau sapte membri, dintre care si un copil.

Primele urme descoperite in pestera dateaza din 1965. Atunci au fost descoperite 400 de urme de pasi despre care specialistii au estimat ca dateaza de acum 10.000-15.000 de ani. Datarea cu carbon a unor fosile de ursi descoperite sub urmele respective au scos la iveala faptul ca ele sunt, de fapt, mult mai vechi.

Potrivit descoperirilor facute, cei sase sau sapte oameni au intrat in pestera pentru a se salva de la o inundatie. Urmele gasite sunt cele mai vechi dovezi ale existentei umane de pe planeta. Rezultatele au fost obtinute cu ajutorul unui izotop de Carbon 14, care, spre deosebire de celelalte forme ale Carbonului, ofera o localizare temporala mult mai precisa a elementelor analizate.

Pestera Ciur-Izbuc face parte dintr-un sistem carstic fascinant din Muntii Apuseni si poate fi vizitata de catre doritori. Se afla in comuna Rosia, judetul Bihor, in partea centrala a muntilor Padurea Craiului, in platoul carstic Runcuri.

Sursa foto: sciencenews.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea