Social

#orase #romania

Cele mai mari orase din Romania

Traficul, poluarea si viata mai scumpa par sa nu-i sperie pe romani, pentru ca prefera sa traiasca in marile aglomerari urbane. Mai mult de o cincime din populatia Romaniei este concentrata in primele zece mari orase , arata un comunicat al Institutului National de Statistica.

Dezvoltarea economica si nivelul mai ridicat al salariilor mentin Capitala in fruntea clasamentului celor mai mari orase din Romania. Numarul celor cu buletin de Bucuresti a urcat cu un procent in ultimii trei ani, ajungand la 1,94 de milioane.

Surpriza acestui clasament al celor mai mari orase din Romania este Timisoara care a urcat trei pozitii fata nivelul lui 2005, fiind acum al doilea mare oras al tarii cu o crestere a numarului de locuitori de aproape trei procente. Cluj-Napoca a pierdut acest statut in avantajul banatenilor.

Cele mai mari scaderi ale numarului de locuitori se inregistreaza in orasele care odinioara erau poli industriali importanti ai Romaniei. Numarul brailenilor a scazut in ultimii trei cu peste doua procente, insa nici Galatiul nu sta mai bine.

Clasamentul celor mai mari zece orase sufera modificari si mai evidente daca se iau in calcul bugetele locale raportate la numarul de locuitori.

In acest caz, Cluj-Napoca revine pe locul secund cu 899 de euro de persoana iar Timisoara are al treilea cel mai bogat buget local de 794 euro de persoana.

Pe primul loc, mult in fata acestora este Bucurestiul cu 1286 de euro de persoana. Ploiesti este orasul care urca cel mai mult in top in aceasta situatie, pe locul patru cu cu un buget local de 490 de euro de persoana. Codasa pe lista celor mai mari zece orase in functie de bugetul local raportat la numarul de locuitori ramane Braila cu 304 euro de persoana, fiind devansata de Craiova cu 414 euro de persoana.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea