Social

Cehii nu vor un sistem american antiracheta pe teritoriul lor

Majo
ritatea covărşitoare a cehilor resping ideea instalării unui sistem antirachetă pe teritoriul lor. Potrivit unui sondaj realizat de agenţia Median, la cererea cotidianului „Mlada Front Dnies”, 83 la sută dintre cei chestionaţi şi-au exprimat opoziţia faţă de această posibilitate şi numai 17 la sută au susţinut-o, scrie agenţia CTK. Două sunt motivele principale ale acestei respingeri. În primul rand, cetăţenii se tem de consecinţele negative asupra securităţii ţării. În al doilea rand, este vorba de experienţa negativă a cehilor cu privire la staţionarea forţelor militare străine pe teritoriul lor. Ei nu au uitat nici astăzi că , după invazia forţelor Tratatului de la Varşovia care a pus capăt „primăverii de la Praga” din 1968, armata sovietică nu s-a retras decat după schimbarea de regim de la sfarşitul lui 1989. Alţi cetăţeni au argumentat că Cehia este o ţară mică şi neutră. În schimb, susţinătorii consideră că prin prezenţa bazelor americane, securitatea ţării s-ar întări şi ar aduce şi beneficii economice regiunii unde vor fi plasate. Sondajul a fost realizat ca răspuns la prezenţa în Cehia a unor experţi militari americani, care vor analiza posibilitatea instalării pe teritoriul ţării a unor baze de rachete. Potrivit ministrului ceh al apărării, Karel Kuhal, ar putea fi luate în considerare trei zone militare – Libava din Moravia de nord şi Boletice şi Brdy din sudul Cehiei. Statele Unite au adresat cereri în acest sens Poloniei, Ungariei şi Cehiei, acum doi ani. În luna mai experţii au vizitat Polonia şi Ungaria. Potrivit ministrului ceh, ar putea fi vorba de un sistem antirachetă, menit să neutralizeze rachetele cu rază lungă de acţiune, lansate din Coreea de Nord sau Iran, actualele baze americane fiind situate la o distanţă prea mare pentru a le distruge. O decizie privind acceptarea propunerii americane va fi luată, probabil, în toamnă. Clasa politică cehă este foarte divizată în această problemă, cea mai mare parte opunandu-se prezenţei unei astfel de baze americane. Militanţi de stanga au şi început să strangă semnături împotriva cererii americane. Potrivit lui William Cabaniss, ambasadorul SUA la Praga, cehii se opun construirii bazei deoarece nu au suficiente informaţii cu privire la avantajele prezenţei militarilor americani pe teritoriul lor, idee împărtăşită şi de Jaroslav Hadrava, de la agenţia Median care a realizat sondajul.
  •   2006-07-22
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.