Social

#judetul galati #pana de curent #curent #energie electrica

Cea mai mare pana de curent din ultimii 25 de ani: "Stam asa de trei zile. Ne facem lumina de la lumanare"

Zeci de mii de oameni au ramas fara curent electric, in judetul Galati, dupa ce peste 200 de stalpi au fost rupti, afectand 40 de linii de medie tensiune si 200 de statii de medie tensiune. Acestea sunt urmarile vremii nefavorabile din ultimele zile.

Peste 85.000 de locuinte au ramas fara curent electric, numarul acestora crescand duminica cu inca 31.000 de locuinte. Asta dupa ce, depuneri mari de gheata au afectat statiile de tensiune electrica.

"Este un fenomen care nu a mai fost intalnit in ultimii 25 de ani, pe cablurile electrice s-a depus zapada plina cu apa, acestea s-au ingreunat, s-au rupt si au agrenat spalpii. in total, in sase judete, au fost afectati peste 140.000 de consumatori, dintre care aproximativ 85.000 doar in judetul Galati. Stalpii au fost proiectati sa reziste la minus cinci grade, cu chiciura si vant de pana la 50 de kilometri la ora. Acum nu a fost chiciura, nici minus cinci grade, dar a fost zapada cu apa si vant foarte puternic. A fost vorba despre un cumul de factori, care au dus la aceasta situatie. Speram ca pana marti, cel tarziu, toti consumatorii sa fie realimentati", a explicat Constantin Coman, director Electrica Distributie Muntenia Nord, potrivit libertatea.ro.

Cea mai afectata localitate a fost Liesti. Aici, localnicii stau fara curent electric de peste trei zile.

"Stam asa de trei zile. Ne facem lumina de la lumanare. Problema este ca nici din astea nu se mai gasesc de cumparat. Nici baterii pentru lanterne. Eu n-am mai vazut asa ceva in viata mea. Cablurile aveau, din cauza zapezii, diametrul unei sticle de doi litri de plastic. Normal ca s-au rupt", a explicat un localnic.

Vestile nu sunt insa favorabile, deoarece se anunta in continuare vreme rea. Pentru judetul Galati, hidrologii au emis deja un cod galben de inundatii, valabil pana luni, 24 aprilie la ora 22:00. Fenomenele vizate fiind scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici, cu posibile efecte de inundatii locale, in bazinele hidrografice Barlad, afluentii mici ai Siretului si ai Prutului.

Sursa foto: news.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea