Social

Ce sunt pensiile private?

Pina la 1 august, toti angajatii in virsta de pina la 35 de ani trebuie sa-si aleaga fondul de pensii private. Sistemul devine operational de la 1 ianuarie 2008 si presupune directionarea a doua procente din salariul lunar brut al angajatului de la actuala casa de pensii de stat catre un fond de pensii private. Cine nu va opta pentru un fond privat va fi directionat de stat, obligatoriu, catre unul din fondurile de pe piata. 2,5 milioane de romani vor intra in acest sistem. Din luna august, angajatii vor avea la dispozitie patru luni pentru a-si alege fondul unde vor contribui, a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private. La pilonul II al pensiilor private vor contribui, in mod obligatoriu, toti angajatii cu virste sub 35 de ani. Pensia facultativa reprezinta suma de bani primita de catre un participant, care a contribuit la un fond de pensii facultative , sau de catre beneficiarul acestuia, in mod suplimentar si distinct de pensia din sistemul public de pensii. Contributia la un fond de pensii facultative suplimenteaza veniturile la varsta incheierii activitatii, prin cumularea pensiei publice cu pensia facultativa si nu afecteaza pensia publica. Dreptul de a primi o pensie facultativa se obtine prin simpla aderare la un fond de pensii facultative prin contributia ta sau a angajatorului care plateste in numele tau la un fond de pensii facultative. Categoriile de persoane care pot participa la un fond de pensii private sunt:
  • angajatii
  • functionarii publici
  • persoanele autorizate sa desfasoare o activitate independenta
  • persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole
  • Toti participantii si beneficiarii acestora la un fond de pensii facultative:
  • au aceleasi drepturi si obligatii si li se aplica un tratament nediscriminatoriu
  • au dreptul la egalitate de tratament si in cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau resedintei intr-o alta tara, stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European
  • In caz de deces al participantului suma se plateste beneficiarului participantului, respectiv mostenitorului acestuia, definit conform Codului civil. Pensia facultativa se primeste la implinirea varstei de 60 de ani, la minim 90 de contributii lunare platite, cand activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime, stabilita prin norme de catre CSSPP. Activul personal este folosit numai pentru obtinerea unei pensii facultative. Numai participantul poate solicita deschiderea dreptului la pensia facultativa, daca indeplineste aceste conditii. Pensiile facultative vor fi platite de catre administratori sau de catre furnizori de pensii - societati care au ca obiect unic de activitate furnizarea de pensii. CSSPP va elabora si va transmite spre promulgare o lege speciala privind plata pensiilor. Banca Mondiala, care a dovedit preocupari constante pentru definirea unui sistem cat mai eficient, sustine un model de reforma bazat pe trei piloni, in care este combinata raspunderea celor trei parti mentionate: Pilonul I - consta in pensia oferita de Guvern si are menirea de a acoperi un nivel minim al veniturilor necesare traiului, uneori independent de nivelul contributiei pe perioada activa; este un sistem obligatoriu; Pilonul II - presupune administrarea privata a unei parti din contributia platita pentru pensie de angajator si angajat si este obligatoriu; Pilonul III - reprezinta o pensie suplimentara optionala creata din contributia angajatului si al carei scop este cresterea veniturilor la pensie. Pilonul II si III presupun administrarea pensiilor in sistem privat.

    Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

    •  
    •  

    Articol scris de

    Vezi toate articolele

    Articole din social

    Top

    Cauta-ti perechea