Social

#Cortul Terapeutic #vama veche #psihoterapie

Ce este si ce nu este psihoterapia, dar mai ales cum ne vine ea in ajutor? Aflam raspunsul in aceasta vara, la Cortul Terapeutic din Vama Veche

Astazi, in ritmul agitat al vietii cotidiene, pare mai dificil sa gasesti timpul, increderea, si motivatia de a-ti deschide mintea si a-ti impartasi emotiile, fricile si visurile cu altii. Rarele momente cand ne putem conecta cu noi insine sau cu cineva "care ne vede drept cine suntem cu adevarat" sunt ca o gura de aer proaspat. De aceea avem nevoie de initiative care sa arate ca psihoterapia este un aliat al dezvoltarii personale, un instrument util de constientizare de sine, cat mai multor romani.

CORTUL TERAPEUTIC este o campanie pro-bono, initiata de o echipa de psihologi si psihoterapeuti membri ai Asociatiei ENABLE EMOTIONS, ce are loc intre 20 iulie si 19 august in Vama Veche. Cortul este amenajat pe plaja din Vama Veche si este gata sa primeasca pe oricine are nevoie sau vrea sa afle mai multe despre modul in care psihoterapia ne poate ajuta sa ne exprimam emotiile, sa facem fata provocarilor si sa ne gasim momentul de "AHA!": motivatia de a fi, speranta spre mai bine, raspunsul la intrebari existentiale, curajul de a ne urma pasiunile.

Evenimentul isi propune sa lanseze, in 2018, un demers de clarificare a perceptiei romanilor asupra psihoterapiei, folosindu-se de un cadru relaxat, de vacanta, si de instrumente de comunicare cat mai interactive. Ne ambitionam sa demitizam conceptia ca "daca mergi la psiholog esti nebun" si sa ii incurajam pe tineri si adulti sa mearga la psihoterapie.

Ce inseamna psihoterapia pentru romani si care sunt cele mai des intalnire probleme in cabinet?

Pentru unii dintre romani, psihoterapeutul este egal cu psihologul. Ceea ce este adevarat si fals in acelasi timp. "Un psiholog poate sa nu fie psihoterapeut, dar un psihoterapeut nu are cum sa nu fie psiholog (cu exceptia sociologilor, teologilor si medicilor). Psihoterapia este o specializare. Pentru unele persoane, psihoterapia este pentru nebuni sau oameni care nu-si pot rezolva singuri problemele. Am intalnit inclusiv pareri, precum: "Nu are cum sa-mi spuna terapeutul din carti cum sa-mi traiesc viata. Eu stiu mai bine!". Si asa e, insa parerea despre ce face terapeutul este una nefondata, construita mai degraba din lipsa de informatii. In continuare, pentru foarte multi psihoterapia este vazuta ca fiind pentru oameni "slabi", cu probleme psihice.

Si, in acelasi timp, am observat interesul din ce in ce mai mare pentru psihoterapie mai degraba in randul persoanelor pana in 50 de ani. Cred ca tendinta spre a apela la un psihoterapeut si increderea in psihoterapie sunt totusi in crestere " ne explica Roxana Draghici, psihoterapeut, voluntar in campania CORTUL TERAPEUTIC

Cele mai frecvente tipuri de probleme pe care Roxana Draghici ne povesteste ca le-a intalnit in cabinet sunt cele legate de lipsa increderii in sine, auto-critica, dificultati in a avea relatii de cuplu, anxietate, atacuri de panica, insomnii si o dificultate a oamenilor in a fi fericiti cu viata lor, in a gasi un echilibru intre lumea interioara si influentele din exterior (parinti, sefi, colegi, prieteni, parteneri de cuplu). Pentru toate acestea, exista solutii. Si uneori este mai simplu sa le descoperim alaturi de un profesionist care sa ne ghideze.

Cum a aparut ideea neconventionala a Cortului Terapeutic?

Ne explica Alexandru Busila, Psihoterapeut, initiatorul proiectului: "Sunt oameni care nici macar nu au auzit de psihoterapie. Cu toate acestea, reusesc sa-si traiasca viata in echilibru cu ei insisi si cu toti ceilalti. Sunt oameni care au auzit de psihoterapie, ar avea nevoie de dar nu cred ca un ca aceasta ii poate ajuta. Sunt oameni care parca ar merge la un specialist si parca nu. Si dintre ei, multi amana foarte mult acest moment pentru ca daca ar cere ajutorul unui specialist, ar insemna sa recunoasca faptul ca nu s-au mai descurcat singuri. Si, din pacate, exista oameni care inca mai cred ca daca mergi la psiholog esti nebun.

Cu toate cele de mai sus in minte iti pot spune ca obiectivul nostru, prin campania de la Cortul Terapeutic, este sa contribuim la educarea oamenilor cu privire la posibilitatea de a merge la psihoterapie. Ne dorim ca oamenii sa ia in considerare posibilitatea de a-si creste nivelul calitatii vietii prin cunoasterea sinelui. Si asta poate face psihoterapia."

"Aproape 2 milioane de romani sufera de depresie*, Iar in 2020, din nefericire, statisticile** ne arata ca depresia va fi prima cauza de incapacitate de munca. In conditiile in care foarte multe persoane poarta cu ei lupte interioare puternice, tot multi sunt, din pacate, inca, si cei care ezita sa apleze la serviciile unui psihoterapeut. Misiunea centrala a campaniei #FindYourAHA din 2018 este sa deschida "plaja" psihoterapiei catre un public cat mai larg, intalnindu-se cu acesta intr-un cadru neconventional si comunicand activ online, pentru a raspunde nevoilor si obiceiurilor de consum de informatie ale celor care au nevoie de sustinere pentru schimbarea in bine." Ioana Barbu, Marketing Expert CORTUL TERAPEUTIC

La Cortul Terapeutic, (Vama Veche 907163) vizitatorii vor gasi, intre 20 iulie si 19 august, zilnic intre orele 9:00 si 18:00, o echipa entuziasta de voluntari, o multime de activitati pentru minte si stare de bine si raspunsuri la intrebari precum: Ce este psihoterapia? Care sunt diferentele intre psihoterapie, coaching si mentorat? Care sunt beneficiile psihoterapiei? Cand este recomandat sa mergi la un psihoterapeut? Cum functioneaza psihoterapia? Cum te poate ajuta psihoterpia in viata personala si profesionala?

Daca vara asta treci prin Vama, te invitam si pe tine la Cortul Terapeutic. Programeaza-te in avans sau vino pur si simplu si ia un loc pe nisip, la cort. Ce castigi? Cel putin un moment de "AHA!" si multe alte surprize… placute, bineinteles! Mai multe informatii despre echipa de psihoterapeuti si misiunea proiectului pe www.cortulterapeutic.ro si pe Pagina de Facebook.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea