Social

#dragobete #ziua indragostitilor #valentines day #asemanari #deosebiri

Ce asemanari si deosebiri exista intre Dragobete si Ziua Indragostitilor

In fiecare an, in luna februarie, romanii au parte de doua sarbatori importante, ambele avand drept numitor comun iubirea. Pe 14 februarie este Ziua Indragostitilor (Valentine's Day), o sarbatoare imprumutata din Occident, in timp ce pe 24 februarie ne amintim ca exista si un echivalent romanesc, Dragobetele. Ne-am propus in cele ce urmeaza sa analizam indeaproape cele doua sarbatori, evidentiind principalele diferente si eventualele asemanari.

Una dintre principalele diferente o intalnim la personajele in jurul carora se invart cele doua sarbatori. Astfel, Ziua Indragostitilor, o sarbatoare celebrata in intreaga lume, are ca punct de plecare legenda lui Valentin, un preot roman care oficia casatorii in secret, ignorand porunca imparatului Claudius al II-lea. Din aceasta cauza, el a fost inchis.

Imparatul a incercat totusi sa-i acorde o sansa indemandu-l sa renunte la crestinism si sa devina soldat roman. Intrucat a refuzat sa se conformeze poruncii imparatului, Valentin a fost condamnat la moarte si executat in data de 14 februarie 269 sau 270. In anul 496, Valentin a fost sanctificat de papa Gelsius.


Dragobetele si Valentin, protectori ai iubirii

De cealalata parte avem Dragobetele, o sarbatoare specifica romanilor. Se spune ca Dragobetele era un barbat chipes, inalt si pasional, pe care dacii il considerau fiul Dochiei. Intocmai precum corespondentul sau latin, Dragobetele era protectorul iubirii. La inceput, era un considerat un fel de "nas cosmic", care oficia in cer la inceputul primavarii nunta tuturor animalelor. Ulterior, traditia s-a extins si la oameni.


Dragobetele si Ziua Indragostitilor se sarbatoresc in aceeasi luna

Atat Dragobetele, cat si Ziua Indragostitilor se sarbatoresc in aceeasi luna, februarie, insa in date diferite (14, respectiv 24). Totusi, data celor doua sarbatori poate varia. Astfel, in unele zone ale Romaniei, Dragobetele se sarbatoreste pe 28 februarie sau chiar pe 1 sau 3 martie. In Brazilia, Ziua Indragostitilor este celebrata pe 12 iunie, in China in a saptea zi din a saptea luna a anului (in 2013 cade pe 13 august), iar in Tara Galilor pe 25 ianuarie.

Pe langa faptul ca sunt sarbatori dedicate iubirii, Dragobetele si Ziua Indragostitilor au punct comun si faptul ca ambele ofera indragostitilor prilejul de a-si face cadouri, simboluri ale dragostei pe care si-o poarta unul altuia.

Sursa foto: hqwallpapers.in

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea