Social

#strainatate #intoarcere #studiu #romani

Cati romani se mai intorc in tara dupa ce au muncit in strainatate?

Din cele trei milioane de romani care lucreaza in strainatate, doar 40% doresc sa se mai intoarca, arata un studiu realizat de Fundatia Soros . Sociologul Dumitru Sandu crede ca cifra reala este mult mai mica.

Romanii care muncesc in strainatate economisesc 40% din veniturile castigate, procent mai mare ca in cazul emigrantilor din R. Moldova , Albania, Kosovo, Bosnia, arata studiul "Migratia, dincolo de prejudecati si mituri", realizata de Fundatia Soros Romania .

"Romanul nu emigreaza pentru a trimite bani acasa, ci pentru a economisi! Economisirea banilor este legata de dorinta sa de a se intoarce acasa si de a face ceva cu banii stransi", a explicat Gabriel Petrescu, director executiv al fundatiei, citat de Adevarul.ro.

Sociologul Dumitru Sandu, profesor universitar specialist in migratie, crede insa ca cifra este mai mica, iar unii dintre banii economisiti pot fi destinati mutarii intr-o alta tara UE, unde se castiga mai bine.

"Cifra supraestimeaza numarul celor care se vor intoarce cu adevarat. Nu va faceti iluzii! Nici 25% nu se vor intoarce!", a declarat Sandu.

Rezultatele cercetarii confirma faptul ca motivul principal al emigrarii romanilor pe termen lung nu mai este trimiterea de bani familiei din tara. Cei mai mult romani care aleg sa munceasca in strainatate pe termen mediu si lung o fac pentru a economisi sume pe care nu le-ar fi putut strange in tara natala.

  •   2011-06-10
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

L. Florin

Vezi toate articolele

Articole din social

Mobileaza-ti ieftin casa! Razuieste si descopera voucherul Lem’s!

Mobileaza-ti ieftin casa! Razuieste si descopera voucherul Lem’s!

A venit vara si asa cum tu ai dreptul la o vacanta relaxanta, dupa care sa revii cu forte proaspete, si casa ta merita o improspatare. Si cum ai putea sa o faci decat cumparand cateva piese noi de mobilier. Lem’s iti ofera acum ocazia sa economisesti bani pentru vacanta cu ajutorul voucherelor cadou pentru mobilier![...]

Sfatul expertului


Citeste pe Romaniatv

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului