Social

Carnea de vanat, valoroasa nutritional

Inai
nte de prepararea mistretului trebuie sa se indeparteze tot stratul de grasime. Carnea de caprioara este mai apetisanta decat oricare alta, spun cunoscatorii. In plus, este o sursa bogata de vitamine si saruri minerale. Nici cea de mistret nu este mai prejos. Ea are un continut de grasime mult mai scazut decat cea a porcului domestic . Orice sortiment de carne rosie trebuie insa consumat cu moderatie, ne atrag atentia specialistii. In exces, aceasta poate declansa aparitia unor boli severe. Despre carnea de mistret, doctorul in biochimie Eugen Giurgiu spune ca: "Acest sortiment are un continut de grasime mult mai redus decat in cazul porcului domestic. Totusi, se recomanda consumatorilor ca stratul de grasime sa fie indepartat cand se prepara in orice mod: afumata, fiarta sau pregatita la gratar". Si la acest tip de carne se remarca procentul de calorii reduse, comparativ cu porcul crescut in gospodarii, cantitatea mare de aminoacizi esentiali, vitaminele B12, D si saruri precum fier, zinc si seleniu. Deoarece carnea din mistret tanar este mai greu de digerat, se recomanda preparatele din carnea mistretului matur. Carnea de caprioara, recomandata intr-un regim alimentar echilibrat, desi se aseamana, potrivit unor studii, cu carnea de vitel. In opinia lui Eugen Giurgiu, carnea dulceaga a caprioarei este mai apetisanta decat orice alta carne de vanat si valoroasa din punct de vedere nutritional, avand vitaminele B1, B2, F si saruri minerale - crom, fier, seleniu, zinc. Carnea de capra, asemanatoare cu cea de vanat. Consumatorii carnii de capra spun ca aroma, dar si textura acesteia se aseamana cu cea de vanat. Mai ales cand exemplarul este la maturitate. Semnificative sunt proprietatile dietetice constatate de specialisti. Nivelul lipidelor, de exemplu, este de opt ori mai mic decat in cazul carnii de vita, iar colesterolul este redus comparativ cu alte carnuri de vanat si al celei de iepure. Procentul lipidelor saturate are valori mai reduse cu 40% fata de carnea de pui fara pielita. Caloriile se ridica la procentul de 122, asemanatoare cu cea de pasare, fara piele, al carui nivel se ridica la 120 de calorii la 100 grame. Carnea de capra se remarca si prin valoarea nutritionala mare datorata nivelului ridicat de proteine, comparativ cu celelalte sortimente de carne rosie, a aminoacizilor esentiali si a sarurilor de fier si potasiu. Procentul vitaminelor prezente in compozitia sa (B1, B2 si PP, chiar E, F in cantitati mai mici) este aproape dublu comparativ cu cel prezent in carnurile de vita, vitel si miel. Toate aceste calitati recomanda carnea de capra ca pe o alternativa la o dieta sanatoasa. Orice sortiment de carne rosie trebuie consumat cu moderatie. In exces, aceasta poate sa declanseze aparitia unor boli severe – cancere digestive si guta. Cei care consuma adesea carne de vanat nu trebuie sa grabeasca etapa unei fezandari atente. Astfel carnea nu va fi depreciata. Eugen Giurgiu doctor in biochimie. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.
  •   2007-09-06
  •   12933 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de


Vezi toate articolele

Articole din social

Intrebarea zilei

Cauta-ti perechea